Inspirasi

Tunaikan Syukur Dengan Hati, Lisan Dan Anggota Badan

Oleh Natirah Azira  •  11 Mar 2021  •  2 min baca

Apabila menyebut tentang syukur, ramai yang akan memahaminya sebagai satu ucapan pujian ke atas Allah SWT atas segala kebaikanNya. Allah telah memberikan segala macam keperluan hidup yang membuatkan kita masih mampu berdiri hari ini, masih mampu bekerja dan berusaha, masih mampu makan dan minum, masih mampu mendapatkan tidur yang lena pada waktu malam dan sebagainya.

Seperti mana kata Imam Asy-Syaukani rahimahullah, “Bersyukur kepada Allah adalah memujiNya sebagai balasan atas nikmat yang diberikan…”. Namun, perbuatan syukur tidak terhenti setakat memuji dengan lisan. Beliau menambah kata-katanya dengan menegaskan bahawa seseorang itu perlu “…melakukan ketaatan padaNya” (Fath Al-Qadir, 4/312). Barulah ia menjadi sebuah perbuatan syukur yang lengkap.

Manakala Ibnu Taimiyah rahimahullah mengatakan bahawa,

الشُّكْرُ يَكُوْنُ بِالقَلْبِ وَاللِّسَانُ وَالجَوَارِحُ وَالحَمْدُ لاَ يَكُوْنُ إِلاَّ بِاللِّسَانِ

“Syukur haruslah dijalani dengan hati, lisan, dan anggota badan. Adapun al-hamdu hanyalah di lisan.” (Majmu’ah Al-Fatawa, 11:135)

Maka fahamlah kita bahawa ucapan Alhamdulillah yang bermaksud ‘segala puji bagi Allah’ yang biasa diucapkan adalah merangkumi perbuatan lisan sahaja. Jika ia benar-benar dijiwai barulah ia menjadi perbuatan syukur dengan hati.

Kerana itu, jika kita lihat ada sesetengah orang yang susah, apabila mendapat pertolongan maka mereka mengucapkan Alhamudulillah dan benar-benar merasa syukur sehingga menitiskan air mata. Kadang kala, mereka mendoakan pula kebaikan buat orang yang memberi. Besar kemungkinan kerana terharu dan merasakan Allah begitu baik dan mengirimkan bantuan kepada mereka melalui insan-insan yang baik hati juga.

Imam Al Munawi juga ada menyebutkan bahawa syukur mempunyai dua peringkat. Pertama, bersyukur dengan lisan iaitu memuji pihak yang memberikan nikmat. Manakala peringkat kedua adalah bersyukur dengan semua anggota badan iaitu dengan membalas nikmat dengan setimpal (Mausu’ah Nadhrah An-Na’im, 6/2393).

Dalam hal ini, kita perlu membalas nikmat yang telah diberikan oleh Allah dengan melakukan ketaatan kepadaNya serta kebaikan kepada manusia lain yang memerlukan.

Justeru perbuatan syukur dapat membuahkan manfaat yang lebih besar.

Apabila kita bersyukur, kita menjadi seorang yang merasa cukup dan tidak mudah mengeluh.

Apabila kita bersyukur, kita menjadi seorang yang tenang.

Apabila kita bersyukur, kita menjadi seorang yang ringan tulang dan mudah membantu orang lain.

Masakan tidak, jika ditimpa masalah, kita akan melihat bahawa ia adalah ujian untuk menguatkan lagi diri dan mengajar sifat sabar. Kita akan melihat bahawa mungkin ada orang lain yang lebih besar ujiannya. Lantas, dari situ kita menjadi seorang yang sabar, syukur dan tenang.

Rujukan:
Rumaysho

Baca juga:
Doa Untuk Menjadi Seorang Yang Bersyukur


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami