Inspirasi

Rasa Tenang Juga Adalah Satu Bentuk Rezeki

Oleh Natirah Azira  •  30 Jan 2020

Perasaan marah yang terbuku dalam dada boleh membuatkan kita hidup dalam keadaan tidak tenteram dan keluh kesah, seakan-akan ada api yang sedang membara dalam dada.

Ada orang yang tidak dapat mengawal kemarahan sehingga melakukan kekerasan. Malah, lebih teruk lagi kita pernah mendengar orang yang sanggup membunuh kerana dendam dan tidak dapat menahan perasaan marah.

Walau bagaimanapun, mengawal kemarahan adalah suatu yang bukan mustahil. Ia boleh dilatih.

Kelebihan yang diperoleh apabila seseorang itu mengawal marah bukan hanya untuk mewujudkan kehidupan yang harmoni dengan orang di sekeliling sahaja, malah Allah menjanjikan ganjaran di akhirat kelak buat orang yang kerap bersabar.

Rasa tenang juga adalah salah satu bentuk rezeki. Apabila seseorang berasa tenang dan tenteram, ia juga akan menambahkan lagi iman dan mendorong seseorang untuk lebih banyak melakukan kebaikan.

“Dia lah yang menurunkan rasa tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman (semasa mereka meradang terhadap angkara musuh) supaya mereka bertambah iman dan yakin beserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada…” (Surah Al-Fath 48:4)


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami