Inspirasi

Filem Pendek Murid-murid Yang Selalu Gagal Dalam Kelas

Oleh Tim Tazkirah  •  16 May 2016

Satu kelas ada 20-30 pelajar dan pelbagai jenis ragam yang mesti dilayan. Ada murid yang laju macam kereta Ferrari, ada yang slow sikit macam kereta kancil. Ada yang macam Chipsmore, kejap ada kejap tiada. Ada yang ada tapi macam tiada, terlebih faham sampai selalu terangguk-angguk. Macam-macam. Bayangkan kalau tiga empat kelas seorang cikgu kena handle? Pening pening.

Jadi seorang pendidik bukannya senang, sebab beban adalah masa depan bangsa. Nak bagi murid-murid faham, suka dan minat belajar bukan kerja calang-calang orang boleh buat. Lagi-lagi zaman sekarang.

Tanpa guru, siapalah kita sekarang kan. Kami ucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru yang telah bersara dan guru-guru yang masih berperang dalam kelas dengan murid-murid macam kami.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Tim Tazkirah

tzkrh.com merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami