Gaya Hidup

Betulkah Syaitan Akan Masuk Ke Dalam Mulut Orang Yang Menguap

Oleh Fizah Lee  •  27 Nov 2020  •  2 min baca

Antara adab yang ditekankan ketika menguap ialah menutup mulut. Berdasarkan sunnah, ia hendaklah ditutup dengan menggunakan tapak tangan kanan.

Namun, jika menutup menggunakan tangan kiri, ia hendaklah ditutup pada bahagian belakang telapak tangan.

Dari sudut kesihatan, kebaikan menutup mulut ketika menguap ialah untuk mengelakkan pembukaan mulut menjadi terlalu luas.

Apabila menguap, mulut kita akan terbuka yang menyebabkan tulang rahang turun. Proses inilah yang melibatkan kepada sebanyak mungkin udara masuk ke dalam mulut dan penuhkan ruang dalam paru-paru.

Adapun, dalam Islam terdapat beberapa hadis sahih yang menyebut bahawa, menutup mulut ketika menguap adalah untuk mengelakkan syaitan daripada masuk ke dalam mulut.

إِذَا تَثَاوَبَ أَحَدُكُمْ فَلْيُمْسِكْ بِيَدِهِ عَلَى فِيهِ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَدْخُلُ

Maksud: “Apabila seseorang daripada kamu menguap, maka hendaklah ia tutup akan mulutnya dengan tangannya kerana sesungguhnya syaitan akan masuk (ke dalam mulut orang yang menguap itu).” (Hadis Riwayat Muslim, no. 2995)

Imam Nawawi berkata – “Ulama menyebut bahawa menguap itu perlu ditahan atau perlu ditutup mulutnya dengan tangan supaya syaitan tidak masuk ke dalam mulut. Ia adalah untuk menolak gangguannya ke atas anak Adam dan menghalang syaitan daripada ketawa.” (Kitab Syarah Sahih Muslim)

Ulama menyebut lagi, apabila syaitan telah masuk ke dalam mulut anak Adam, maka mereka akan memainkan peranannya untuk menghasut mereka dengan segala bisikan jahat.

إِنَّمَا النَّجْوَىٰ مِنَ الشَّيْطَانِ لِيَحْزُنَ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيْسَ بِضَارِّهِمْ شَيْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّـهِ

Mafhum: “Sesungguhnya perbuatan berbisik (dengan kejahatan) itu adalah dari (hasutan) syaitan, untuk menjadikan orang-orang yang beriman berdukacita; sedang bisikan itu tidak dapat membahayakan mereka sedikit pun melainkan dengan izin Allah.” (Surah Al-Mujadalah, 58:10)

Disebabkan itu manusia sentiasa perlu mengamalkan adab-adab menguap yang ditekankan dalam Islam serta sentiasa memperbanyakkan zikir dan berdoa agar dilindungi daripada hasutan syaitan ini.

Baca Juga:
Adab Ketika Menguap

Sumber:
Dr. Ustaz Rozaimi Ramlee


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami