Hukum

Bolehkah Puasa Sunat Hari Putih Pada Hari Tasyrik 13 Zulhijjah?

Oleh Natirah Azira  •  3 Aug 2020  •  1 min baca

Puasa hari putih adalah puasa sunat selama tiga hari iaitu pada tanggal 13, 14 dan 15 di setiap pertengahan bulan Islam. Selain daripada puasa sunat pada hari Isnin dan Khamis, umat Islam juga dianjurkan untuk berpuasa pada tiga tarikh di atas.

Persoalannya, bagaimana dengan tanggal 13 Zulhijjah yang merupakan Hari Tasyrik. Umat Islam diharamkan berpuasa pada Hari Tasyrik yang bertarikh 11, 12 dan 13 Zulhijjah kerana ia masih dikira sebagai hari meraikan Aidiladha yang disunatkan dengan penyembelihan binatang korban. Justeru, adakah terdapat sebarang pengecualian bagi tarikh 13 Zulhijjah ini?

Dalam situasi ini, seseorang itu tetap tidak boleh berpuasa sunat hari putih pada tanggal 13 Zulhijjah. Hukum pengharaman lebih perlu dipatuhi, serta hari putih juga tidak dikira pada 13 Zulhijjah.

Namun, umat Islam masih mempunyai pilihan iaitu berpuasa pada tanggal 14 dan 15 Zulhijjah kemudian boleh menambahkan puasa sehari lagi pada 16 Zulhijjah atau hari lain dalam bulan Zulhijjah bagi melengkapkan bilangan tiga hari.

Kaedah ini boleh juga dipakai bagi wanita yang tidak dapat berpuasa pada tarikh 13, 14 dan 15 kerana didatangi haid. Tidak ada masalah untuk berpuasa pada mana-mana hari (dicukupkan 3 hari) dalam bulan Islam sebagai hari putih.

Rujukan:
Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan

Baca juga:
Ketahanan Badan Meningkat Dengan Puasa Hari Putih
Apa Itu Hari Tasyriq


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami