Eksklusif

#9 – Puasa Tapi Tak Solat vs Solat Tapi Tak Puasa

Oleh Natirah Azira  •  2 May 2020

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu pengunjung Tzkrh semua!

Antara persoalan yang akan kerap ditanya pada bulan Ramadan ialah tentang isu berpuasa tetapi tidak solat.

Malah ada yang mengeluarkan kata-kata bernada sinis memerli golongan yang berpuasa tetapi tidak solat.

“Kalau tak solat, baik tak payah puasa!”

Niat kami bukanlah untuk menfokuskan kepada hukum bagi video kali ini, tetapi ingin mengajak kalian untuk berfikir sejenak dan cuba memahami bahawa isu solat dan puasa adalah ibadah yang berbeza. Perbandingan yang dilakukan juga adalah tidak seimbang.

Sememangnya ada pendapat daripada para alim ulama jika seseorang itu meninggalkan solat ketika berpuasa, puasanya itu tidak batal tetapi menjadi tidak bermanfaat buat dirinya.

Namun di sebalik hal ini, bukankah lebih baik jika kita menggalakkan lagi golongan ini untuk lebih rajin melakukan ibadah berbanding bersangka-sangka, menilai dan menghukum amalan mereka. Awas, takut-takut niat kita sebenarnya sudah menyimpang dan terjatuh dalam perangkap riak dan merasa diri lebih baik daripada orang lain.

Akhirnya, yang perlu kita lebihkan sebenarnya adalah usaha kita dalam menilai dan memperelok ibadah kita sendiri. Wallahua’lam.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami