Ibadah

Wanita Yang Haid Juga Perlu Qada Solat?

Oleh Natirah Azira  •  18 Feb 2020  •  2 min baca

“Eh, bukannya orang yang haid tak perlu gantikan (qada) solat?”

Pemahaman ini sebenarnya tidak tepat. Orang yang datang haid atau nifas masih perlu menggantikan solat namun solat pada permulaan haid dan akhir haid sahaja. Ia juga bergantung kepada waktu seseorang itu datang haid dan waktu haid kering.

Keadaan Pada Waktu Datang Haid

Seandainya dia belum menunaikan sembahyang pada waktu tersebut, maka sembahyang wajib digantikan semula.

Contoh:

Seseorang itu datang haid pada waktu Subuh dan dia belum solat, maka solat Subuh itu perlu diqada’ semula.

Contoh kedua, jika seseorang datang haid pada waktu Zuhur, dan dia tidak sempat menunaikan solat Zohor, maka solat Zohor itu juga perlu digantikan semula.

Walau bagaimanapun, jika haid datang dan waktu solat baru sahaja masuk (dalam kadar dia tidak sempat untuk menunaikannya), maka dia tidak wajib untuk menggantikannya.

Contohnya, waktu Maghrib masuk pada jam 7.29 dan haid datang pada jam 7.30, maka dia tidak wajib menggantikan solat tersebut.

Keadaan Pada Waktu Habis Haid

Jika seseorang itu tamat haid pada waktu yang boleh dijamak solat, maka dia juga perlu menggantikan solat sebelumnya.

Contoh:

Jika tamat haid pada waktu solat Asar, maka dia juga wajib menunaikan solat Asar dan menggantikan Solat Zuhur sebelumnya.

Jika tamat haid pada waktu Solat Isyak, maka perlu menunaikan Solat Isyak dan menggantikan Solat Maghrib.

Wallahualam.

Baca juga: Bagaimana Untuk Qada’ Solat

Rujukan: Mufti Wilayah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami