Ibadah

Rahsia 7 Mubin Pada Surah Yasin

Oleh Fizah Lee  •  4 Nov 2019  •  3 min baca

Pernah mendengar mengenai 7 mubin? Bagi mereka yang pernah, pasti juga mengetahui beberapa amalan dan rahsia yang boleh dilakukan dengan 7 mubin ini.

7 mubin sebenarnya merupakan 7 ayat yang berada di dalam Surah Yasin dan diakhirnya terdapat perkataan mubin yang bermaksud jelas atau nyata di dalam bahasa Arab.

Malah, apabila dilihat melalui hasil carian, ramai yang berkongsi hasil daripada mengamalkan 7 mubin dalam kehidupan mereka.

Antaranya ialah terjumpa kembali barang yang hilang, permintaan yang didoakan mudah untuk dikabulkan, anak-anak mendengar kata dan banyak lagi.

Malah, penulis teringat ketika hampir dengan musim peperiksaan, kami akan membacakan Surah Yasin secara berjemaah dan para ustaz dan ustazah mengingatkan kami untuk mendoakan di dalam hati agar dipermudahkan urusan menjawab soalan peperiksaan.

Namun, dari manakah asal usul ibadah ini dan apakah hukum bagi seseorang muslim mengamalkannya?

Menurut pandangan golongan ilmuwan, tiada dalil atau nas sahih mengenai amalan ini sama ada ia pernah dilakukan oleh Rasulullah mahupun para sahabat.

Walau bagaimanapun, ia mula dijadikan zikir dan doa sebagai salah satu usaha dalam setiap perkara yang ingin dilakukan oleh para ulama’ kerana maksud perkataan mubin, iaitu yang jelas nyata.

Ia juga dilakukan hanya sebagai kaedah zikir tetapi pergantungan dan pengharapan hanyalah kepada Allah semata-mata dan bukan kepada 7 mubin tersebut.

#1 – Ayat 12

إِنَّا نَحْنُ نُحْيِي الْمَوْتَىٰ وَنَكْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ ۚ وَكُلَّ شَيْءٍ أَحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُّبِينٍ

Mafhum: “Sesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang yang mati, dan Kami tulskan segala yang mereka telah kerjakan serta segala kesan perkataan dan perbuatan yang mereka tinggalkan. Dan (ingatlah) tiap-tiap sesuatu Kami catatkan satu persatu dalam kitab yang jelas nyata.”

#2 – Ayat 17

وَمَا عَلَيْنَا إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ

Mafhum: “Dan tugas Kami hanyalah menyampaikan perintah-perintahNya dengan cara yang jelas nyata.”

#3 – Ayat 24

إِنِّي إِذًا لَّفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ

Mafhum: “Sesungguhnya aku (kalau melakukan syirik) tentulah aku pada ketika itu berada dalam kesesatan yang nyata.”

#4 – Ayat 47

وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ أَنفِقُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّـهُ قَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا أَنُطْعِمُ مَن لَّوْ يَشَاءُ اللَّـهُ أَطْعَمَهُ إِنْ أَنتُمْ إِلَّا فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ

Mafhum: “Dan apabila dikatakan kepada mereka: “Dermakanlah sebahagian dari rezeki yang dikurniakan Allah kepada kamu,” berkatalah orang-orang yang kafir itu kepada orang-orang yang beriman (secara mengejek-ejek): “Patutkah kami memberi makan kepada orang yang jika Allah kehendaki tentulah Ia akan memberinya makan? Kamu ini hanyalah berada dalam kesesatan yang nyata.”

#5 – Ayat 60

أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَن لَّا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ ۖ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

Mafhum: “Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam, supaya kamu jangan menyembah syaitan? Sesungguhnya ia musuh yang nyata terhadap kamu.”

#6 – Ayat 69

وَمَا عَلَّمْنَاهُ الشِّعْرَ وَمَا يَنبَغِي لَهُ ۚ إِنْ هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ وَقُرْآنٌ مُّبِينٌ

Mafhum: “(Nabi Muhammad bukanlah penyair) dan Kami tidak mengajarkan syair kepadanya, dan kepandaian bersyair itu pula tidak sesuai baginya. Yang Kami wahyukan kepadanya itu tidak lain memberikan nasihat pengajaran dan kitab suci yang memberi penerangan.”

#7 – Ayat 77

أَوَلَمْ يَرَ الْإِنسَانُ أَنَّا خَلَقْنَاهُ مِن نُّطْفَةٍ فَإِذَا هُوَ خَصِيمٌ مُّبِينٌ

Mafhum: “Tidakkah manusia itu melihat dan mengetahui bahawa Kami telah menciptakan dia dari (setitis) air benih? Dalam pada itu (setelah Kami sempurnakan kejadiannya dan tenaga kekuatannya) maka dengan tidak semena-mena menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya (mengenai kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang mati).”

Cara Mengamalkan 7 Mubin

Menurut pandangan golongan ilmuwan dan para ulama’, terdapat beberapa cara untuk mengamalkan 7 mubin ini, antaranya ialah:

#1 – Dibacakan Selepas Solat Hajat

Selepas melakukan solat sunat Hajat dua rakaat, boleh dibacakan ketujuh-tujuh ayat mubin ini dan diniatkan mengenai permohonan kita.

#2 – Dibaca Bersama Surah Yasin

Baca surah Yasin secara penuh dan apabila sampai pada setiap penghujung ayat mubin ini, diniatkan permohonan yang diinginkan.

Kesimpulan

Tidak salah untuk beramal dengan amalan yang baik selagi mana ia tidak menggugat keimanan dan menyebabkan akidah tersasar.

Wallahua’alam.

Rujukan:
Academia.Edu

Baca juga:
Amalan Membaca Yasin


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami