Inspirasi

Orang Yang Menasihati Bukan Bermakna Mereka ‘Judge’

Oleh Natirah Azira  •  19 Jan 2019

Kerap kali apabila kita diberi nasihat, kita katakan bahawa mereka yang menasihati cuba untuk ‘judge’ atau menghakimi apa yang kita lakukan.

Apa beza nasihat dan ‘judge’?

Orang yang menasihati bukan bermakna mereka lebih baik daripada orang yang dinasihati. Tetapi orang yang menasihati juga bukan bermakna mereka buruk sangka atau berniat jahat.

Mereka menasihati kerana kesalahan dilakukan secara jelas di hadapan mata. Jika nasihat yang diberi benar, dan boleh membawa kita ke arah kebaikan, maka apa salahnya kita mengambil ia sebagai pedoman. Umat Islam itu hidupnya bukan nafsi-nafsi (sendiri-sendiri).

Jangan sampai kita terlalu tinggi mendabik dada, hingga tidak ada seorang pun yang mampu menegur kesalahan. Takut-takut, itu hukuman supaya kita lebih jauh dari kebenaran.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami