Berita

Visa Elektronik Diproses Dalam Masa 30 Minit Memudahkan Jemaah Umrah

Oleh Natirah Azira  •  13 Sep 2019  •  1 min baca

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi telah mewujudkan sebuah platform khas yang berfungsi mengeluarkan visa umrah secara elektronik. Langkah ini diambil bagi mempercepatkan lagi segala proses birokrasi yang ada.

Pihak yang ingin memohon visa secara elektronik dapat terus mengakses e-portal, di mana pengguna boleh menyemak pakej perkhidmatan, memilih pakej dan memohon visa elektronik melalui proses atas talian sahaja.

Jika segala maklumat yang diisi betul, proses mendapatkan visa ini hanya mengambil masa sekitar 30 minit. Hampir 1.1 juta orang telah menggunakan portal yang dikenali dengan nama ‘Maqam’ ini dalam fasa percubaan pada Januari tahun lalu.

Kementerian Arab Saudi menjangkakan sejumlah 10 juta visa umrah dikeluarkan untuk musim ini. Dilaporkan juga bahawa kehadiran jemaah umrah pada bulan lepas merupakan peringkat pertama yang menggunakan e-visa.

Berikutan itu, beberapa hari yang lalu, Kerajaan Arab Saudi juga telah mengumumkan caj tambahan visa berjumlah RM350 (300 Riyal) bagi rakyat Malaysia dalam masa yang sama memansuhkan caj mengerjakan umrah secara berulang setiap tahun, iaitu RM2300 bagi setiap seorang jemaah.

Langkah yang diambil oleh pihak Kerajaan Arab Saudi ini seiring dengan Visi Kerajaan 2030 untuk melancarkan perjalanan jemaah daripada seluruh dunia.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami