Berita

Solat Fardu & Jumaat Di Masjid Kelantan Dibenar Dengan Had 50 Jemaah

Oleh Fizah Lee  •  21 Nov 2020  •  1 min baca

Bermula hari ini, 21 November 2020, penunaian solat fardu dan solat Jumaat secara berjemaah di masjid Kelantan hanya dibenar seramai 50 orang jemaah sahaja pada satu-satu masa. Ia termasuk bagi Masjid Bandar dan Jajahan serta Masjid Mukim.

Untuk jemaah di surau pula hanya dibenar seramai 30 orang sahaja, manakala untuk musolla hanya 10 orang.

Penetapan jemaah ini adalah dengan mengambil kira kapasiti ruang solat dengan penjarakan fizikal 1 meter.

Jemaah juga mestilah dari kalangan anak-anak mukim yang terpilih, pegawai-pegawai masjid yang meliputi imam tua, imam muda, bilal dan tok siak serta ahli jawatankuasa masjid.

Mereka yang berumur 70 tahun ke atas dan mempunyai gejala tidak dibenarkan hadir.

Bagaimanapun, tempat ibadah yang berada di kawasan kluster COVID-19 ditutup serta merta.

Penetapan ini juga termasuk penangguhan aktiviti agama di seluruh negeri seperti kuliah Subuh, kuliah Maghrib, kuliah Dhuha dan kelas-kelas pengajian Al-Quran yang tidak dilakukan sepanjang PKPB ini.

Perkara ini susulan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuatkuasa bermula hari ini, 21 Disember sehingga 6 Disember 2020.

Sumber:
MAIK Kelantan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami