Keluarga

Sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia, Ketahui Hak Mereka Yang Perlu Dipenuhi

Oleh Fizah Lee  •  20 Nov 2020  •  2 min baca

Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia yang pertama telah dianjurkan pada 1953 oleh International Union For Child Welfare dan telah mendapat pengiktirafan UNICEF (United Nations Children’s Fund) setahun selepas itu.

Kemudian, PBB telah mengisytiharkan tanggal 20 November sebagai sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia.

Tujuannya adalah sebagai bentuk pengiktirafan kepada generasi kanak-kanak oleh kerajaan dan masyarakat supaya masing-masing memainkan peranan dan tanggungjawab untuk memelihara hak serta masa depan mereka.

Tumbesaran dan perkembangan mereka adalah perkara yang paling penting untuk dijaga. Masing-masing perlu peka dengan perkembangan mereka agar dapat membantu tumbesarannya berjalan dengan baik.

Islam juga amat memandang berat akan perkembangan mereka kerana tempoh ini dianggap sebagai tempoh emas untuk membentuk diri mereka.

Kanak-kanak diibaratkan seperti kain putih dan menjadi tugas kita untuk mewarnai kain tersebut dengan pendidikan dan cara yang sesuai. Mereka adalah cahaya mata dan penyejuk hati untuk setiap insan yang bakal menjadi generasi baru.

زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَالْبَنِينَ

Mafhum: “Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak.” (Surah Al-Imran, 3:14)

Jadi, bersempena dengan Hari Kanak-Kanak Sedunia, ini apa yang anda perlu tahu mengenai hak mereka;

#1 – Memberi pendidikan dan ilmu pengetahuan – Ia adalah perkara paling penting kerana dengan ilmu yang diperoleh itu akan membantu membentuknya menjadi manusia yang bagaimana.

#2 – Mengajar ilmu agama – Ilmu agama adalah perkara yang tidak boleh ditinggal kerana melaluinya, ia akan membawa kanak-kanak tersebut lebih dekat dengan tuhan.

#3 – Memberikan persekitaran yang selesa kepadanya – Persekitaran memainkan peranan penting kerana ia boleh mempengaruhi rangsangan fizikal dan psikologi yang diterima oleh kanak-kanak.

#4 – Memberi nutrisi yang seimbang – Untuk mengelakkan pertumbuhan terbantut serta memberikan keseimbangan kepada tubuh badan mereka, pemakanan perlu dijaga dengan baik.

Pada waktu inilah mereka memerlukan pemakanan yang seimbang kerana di peringkat ini, pembentukan sistem imun buat mereka adalah sangat penting.

#5 – Penjagaan emosi – Kasih sayang dan keprihatinan perlu diberikan dengan cukup terhadap mereka bagi membolehkan perkembangan mental dan emosi mereka stabil.

Ini juga adalah untuk mecegah daripada berlakunya permasalahan mental lain apabila mereka besar kelak.

Kesimpulan

Peranan masyarakat amat penting dalam mendidik kanak-kanak kerana mereka adalah generasi yang merupakan aset penting untuk masa depan.

Sama ada ibu bapa, guru mahupun masyarakat sekeliling, anda memainkan tugas yang penting untuk membantu pembentukan mereka.

Sumber:
Hak Kanak-Kanak


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami