Ibadah

Sahkah Solat Sambil Mendukung Bayi

Oleh Natirah Azira  •  20 Jan 2020  •  2 min baca

Solat dalam keadaan yang tenang tanpa sebarang gangguan adalah keadaan yang benar-benar ideal yang diingini oleh umat Islam. Namun realitinya setelah berumah tangga dan mempunyai anak-anak kecil, ada sesetengah perkara dan rutin yang perlu diubah suai. Hal ini termasuklah ketika solat.

Contohnya jika anak kecil menangis dan ingin didukung ketika anda ingin memulakan solat – ada cara yang boleh dilakukan. Nabi SAW juga pernah menunaikan solat dalam keadaan baginda mendukung anak kecil.

Daripada Abi Qatadah Al-Ansari R.anhu beliau berkata:

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم كَانَ يُصَلِّي وَهْوَ حَامِلٌ أُمَامَةَ بِنْتَ زَيْنَبَ بِنْتِ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم وَلأَبِي الْعَاصِ بْنِ رَبِيعَةَ بْنِ عَبْدِ شَمْسٍ، فَإِذَا سَجَدَ وَضَعَهَا، وَإِذَا قَامَ حَمَلَهَا

Maksudnya: Sesungguhnya Rasulullah SAW pernah menunaikan solat dalam keadaan baginda memikul/mendukung Umamah Binti Zainab Binti Rasulillah SAW, dan dia merupakan anak kepada Abu Al-‘Ash bin Rabi’ah bin ‘Abd Syams. Apabila baginda sujud, baginda meletakkannya. Dan apabila baginda berdiri, baginda mendukungnya. (Riwayat Al-Bukhari, no.516)

Terlebih dahulu mari kita ketahui beberapa syarat yang perlu dipenuhi:

1. Bayi tersebut mestilah bebas daripada najis. Pastikan lampin bayi sudah ditukar sebelum anda mula solat.

2, Mengawal pergerakan supaya tidak melakukan pergerakan anggota yang besar (contohnya tangan dan kaki) lebih daripada 3 kali berturut-turut. Pergerakan lain juga perlu diminimakan supaya boleh memelihara khusyuk dan fokus ketika solat.

3. Memastikan dada sentiasa menghadap kiblat.

4. Melakukannya hanya dalam keadaan yang betul-betul memerlukan. Lebih baik sekiranya dapat meminta ahli keluarga yang berdekatan menjaga buat sementara semasa solat.

Cara Solat Sambil Mendukung Bayi

1. Memulakan niat solat seperti biasa sambil mendukung bayi.

2. Sewaktu takbiratul ihram, kedua-dua tangan tidak perlu diangkat dan tidak perlu diletakkan di atas pusat. (Perbuatan takbiratul ihram adalah rukun qauli (wajib menyebut sahaja) dan tidak wajib mengangkat tangan.

3. Baca Al-Fatihah seperti biasa dan surah pilihan jika keadaan mengizinkan.

4. Rukuk dengan tangan memegang erat bayi tersebut. Tidak perlu meletakkan kedua-dua tangan di atas lutut sekiranya ia di luar kemampuan anda yang sedang mendukung bayi.

5. Ketika ingin sujud, letakkan bayi di sebelah dan sujud seperti biasa. Apabila selesai sujud kedua, dukung bayi semula sebelum memulakan rakaat seterusnya.

6. Ulangi langkah sehingga selesai kesemua rakaat.

Kesimpulan

Banyak kemudahan dan keringanan telah dibenarkan bagi memastikan umat Islam dapat menunaikan solat dengan sebaiknya. Walau bagaimanapun, diingatkan sekali lagi bahawa bayi yang perlu didukung semasa solat perlulah dalam keadaan suci kerana syarat sah solat adalah memastikan diri, pakaian dan tempat solat suci daripada sebarang najis.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami