Gaya Hidup

Orang Yang Mengganggu Jiran Tidak Akan Masuk Syurga

Oleh Natirah Azira  •  10 Jul 2020  •  3 min baca

Dalam Islam, jiran adalah mereka yang tinggal dalam lingkungan 40 buah rumah daripada rumah anda. Bagi mereka yang tinggal di kampung, jiran adalah mereka yang tinggal berdekatan dalam suatu kawasan. Bagi mereka yang tinggal di bandar pula, contohnya di rumah flat atau bangunan yang tinggi, jiran adalah mereka yang berada di tingkat-tingkat lain atau di blok-blok berdekatan.

Meskipun hidup kita kadang-kadang hanya berfokus kepada kehidupan sendiri sahaja – keluar pagi, balik pula sudah malam. Hari bekerja, kadang-kadang kita hanya berselisih di dalam lif atau di tangga. Tiba hari minggu, masa dihabiskan di dalam rumah atau keluar pula melakukan aktiviti lain.

Walau bagaimanapun, keharmonian hidup berjiran mesti tetap di jaga meskipun interaksi dengan jiran tetangga tidak begitu rancak.

Masih ada cara lain yang boleh dilakukan untuk memastikan hak dan keperluan jiran dipenuhi.

Bagi yang tinggal di rumah flat atau pangsapuri, mungkin anda pernah mendengar cerita (atau mengalami sendiri) sikap jiran yang tidak ada ‘common sense’ seperti tidak menjaga kebersihan, membuat bising, membuang sampah dari tingkat atas bangunan sesuka hati, double-parked kenderaan, membiarkan kucing peliharaan berkeliaran dan berak pula merata-rata.

Atau mungkin anda sendiri pernah melakukan kesilapan seperti yang dinyatakan di atas. Ketahuilah, hal-hal ini boleh mengundang rasa sakit hati jiran, rasa terganggu dan tidak dihormati.

Dalam satu hadis sahih, Nabi SAW mengingatkan bahawa orang yang mengganggu jirannya sehingga membuatkan mereka berasa tidak aman dan tenteram, maka dia tidak akan masuk syurga.

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ مَنْ لَا يَأْمَنُ جَارُهُ بَوَائِقَهُ

Maksudnya: “Tidak akan masuk syurga, orang yang membuat jirannya tidak merasa aman daripada gangguannya.” (Riwayat Muslim, no.73)

Gangguan ini merangkumi pelbagai bentuk sama ada melalui kata-kata, perbuatan, secara langsung atau tidak langsung. Malah, jika ada seorang yang alim dan gemar beribadah sekalipun, jika hak dan adab kepada jiran tetangganya tidak dijaga, ibadah itu semua tetap tidak akan membantu apa-apa.

Abu Hurairah RA berkata:

قَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللهِ، إِنَّ فُلَانَةَ يُذْكَرُ مِنْ كَثْرَةِ صَلَاتِهَا، وَصِيَامِهَا، وَصَدَقَتِهَا، غَيْرَ أَنَّهَا تُؤْذِي جِيرَانَهَا بِلِسَانِهَا، قَالَ: هِيَ فِي النَّارِ

Maksudnya: Telah berkata seorang lelaki kepada Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah SAW, sesungguhnya wanita ini terkenal dengan banyaknya solat, berpuasa dan bersedekah tetapi dia sentiasa menyakiti jirannya dengan lidahnya.” Lalu Nabi SAW bersabda: “Dia akan masuk ke dalam neraka.” (Riwayat Ahmad, no.9675 – Sanadnya adalah hasan berdasarkan penilaian daripada Syeikh Syu’aib al-Arna’outh)

Beringatlah dalam apa jua yang anda lakukan di kawasan rumah. Anda tidak hidup berseorang di kawasan itu. Siapa tahu, pada masa hadapan, anda memerlukan pertolongan jiran jika berlaku apa-apa kesusahan. Bermulalah dengan diri sendiri dalam menjaga adab dan keharmonian hidup berjiran. Jangan sampai mereka terganggu dengan sikap dan apa yang kita lakukan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami