Ibadah

Mustajabnya Doa Dalam Sujud, Ini Yang Boleh Anda Baca

Oleh Natirah Azira  •  12 Nov 2018  •  2 min baca

Banyak waktu yang mustajab dan mudah dikabulkan doa. Salah satunya ialah ketika dalam sujud. Ianya tidak dikhususkan hanya dalam sujud yang terakhir tetapi boleh dibaca dalam mana-mana sujud ketika solat. Doa yang dibaca pula perlu dibaca dalam bahasa Arab. Adapun doa dalam bahasa Melayu cukuplah dibaca dalam hati sahaja.

Dari Ibnu ‘Abbas R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda, “Adapun ketika rukuk, maka agungkanlah Allah. Sedangkan ketika sujud, maka bersungguh-sungguhlah dalam berdoa, maka doa tersebut pasti dikabulkan untuk kalian.” (HR. Muslim, HR. Muslim, No. 479)

Apa-apa doa pun sebenarnya boleh dibaca ketika sujud. Mintalah apa sahaja yang ingin diminta dengan bersungguh-sungguh, dan yakinlah ianya akan dikabulkan oleh Allah. Berikut antara doa yang juga boleh dibaca.

#1- اللَّهُمَّ إِنِي أَسْأَلُكَ الهُدَى، وَالتُّقَى، وَالعفَافَ، والغِنَى

(Allahumma Inni As’alukal-huda, wa tuko, wal-‘afaf, wal-ghina)

“Ya Allah Ya Tuhanku, aku pohon daripadamu pentunjuk, taqwa, hidup bermaruah dan kekayaan”

#2- اللَّهُمَّ أَعِنِّي عَلَى ذِكْرِكَ وَشُكْرِكِ وَحُسْنِ عِبَادَتِكِ

(Allahumma ‘A- inni ‘Ala Zikrika wa Syukrika wa Husni ‘Ibadatika)

“Ya Allah, tolonglah aku supaya sentiasa ingat padaMu, dan sentiasa bersyukur kepadaMu, dan sentiasa mengelokkan ibadat kepadaMu”

#3- اَللهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ حُسنُ الخَاتِمَةِ

(Allahumma Inni As’aluka Husnul Khotimah)

“Ya Allah Aku meminta kepadaMu pengakhiran (kematian) yang baik”

#4- اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي ذَنْبِي كُلَّهُ دِقَّهُ وَجِلَّهُ وَأَوَّلَهُ وَآخِرَهُ وَعَلَانِيَتَهُ وَسِرَّهُ

(Allahummaghfirli zanbi kullah, diqqahu wa jillah, wa-awwalahu wa akhirah, wa ‘ala niyatahu wa sirrah)

“Ya Allah Ya Tuhanku, ampunilah aku dari segala dosa baik kecil mahupun besar, awal mahupun akhir, dan dosa yang terang-terangan mahupun yang tersembunyi”


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami