Ibadah

Musim Haji Tiba Lagi – Apa Yang Boleh Dilakukan Buat Ahli Keluarga Yang Akan Berangkat Pergi

Oleh Natirah Azira  •  23 Jul 2019  •  2 min baca

Musim haji tiba lagi. Dijadualkan bahawa penerbangan pertama jemaah Haji dari Malaysia akan berangkat pada 4 Julai ini. Pasti sekarang mereka yang terlibat termasuklah petugas haji sedang melakukan persiapan terakhir bagi memastikan perjalanan haji pada tahun ini berjalan lancar.

Biasanya budaya di Malaysia, kaum keluarga akan mengadakan bacaan doa selamat sebelum ahli keluarga berangkat menunaikan haji dan umrah. Ahli keluarga akan berkumpul untuk menunaikan solat hajat terlebih dahulu, kemudian diadakan bacaan Yasin serta tahlil diakhiri dengan doa memohon keselamatan buat ahli keluarga yang akan berangkat.

Ada pula ahli keluarga yang akan berkumpul bersama-sama di perkarangan rumah atau balai perlepasan lapangan terbang pada hari ahli keluarga akan bertolak menunaikan haji lalu membaca doa selamat bersama-sama.

Untuk pengetahuan pembaca Tzkrh.com, Pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga telah menyediakan panduan yang lengkap berkenaan doa yang boleh dibaca dalam majlis-majlis khusus termasuklah bacaan doa selamat bagi mereka yang akan bermusafir.

Amalan membaca doa sebelum memulakan perjalanan ini bukanlah perkara baru kerana ia juga menjadi amalan para sahabat Nabi SAW.

عَنْ سَالِمٍ أَنَّ ابْنَ عُمَرَ كَانَ يَقُولُ لِلرَّجُلِ إِذَا أَرَادَ سَفَرًا ادْنُ مِنِّي أُوَدِّعْكَ كَمَا كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُوَدِّعُنَا فَيَقُولُ أَسْتَوْدِعُ اللَّهَ دِينَكَ وَأَمَانَتَكَ وَخَوَاتِيمَ عَمَلِكَ

Daripada Salim RA bahawa Ibn Umar RA berkata kepada seseorang apabila hendak melakukan musafir: “Datanglah kepadaku, aku ingin menyampaikan ucapan perpisahan sebagaimana Rasulullah SAW mengucapkan kepada kami, kemudian beliau mengucapkan:

أَسْتَوْدِعُ اللَّهَ دِينَكَ وَأَمَانَتَكَ وَخَوَاتِيمَ عَمَلِكَ

Bermaksud: “Aku menyerahkan kepada Allah urusan agama kamu, amanah kamu dan pengakhiran amalan kamu.” (HR Tirmizi, No. 3443 – Status Hadis Sahih)

Ada juga hadis lain yang menyebutkan doa berikut,

زَوَّدَكَ اللَّهُ التَّقْوَى وَغَفَرَ ذَنْبَكَ وَيَسَّرَ لَكَ الْخَيْرَ حَيْثُمَا كُنْتَ

“Semoga Allah SWT membekalkanmu dengan ketaqwaan, mengampunkan dosamu dan Allah memudahkan kebaikan untukmu di mana sahaja kamu berada.” (Kitab Jami’ Al-Saghir, no. 4554, Hadis sahih)

Perjalanan yang panjang akan menyebabkan hilangnya kesenangan dan keselesaan dalam melakukan rutin harian dan juga beribadah. Oleh sebab itu Islam mempunyai rukhsah iaitu keringanan buat mereka yang bermusafir. Bersempena musim haji dan jemaah mula berangkat menunaikan rukun Islam yang kelima ini, doakanlah mereka agar diberi kesihatan, kekuatan, perjalanan yang selamat dan memperoleh haji yang mabrur.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami