Berita

Mesin ATM Beras Untuk Golongan Asnaf di Masjid Al-Akram Datuk Keramat

Oleh Tim Tazkirah  •  15 Feb 2019  •  2 min baca

Masjid Al-Akram Datuk Keramat telah menjadi masjid pertama di Malaysia yang menyediakan mesin ATM beras untuk golongan asnaf. Memetik laporan FreeMalaysiaToday, ATM berkenaan belum beroperasi secara rasmi. Difahamkan bahawa ia akan dilancarkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dua minggu lagi.

Golongan asnaf yang layak menerima bantuan beras tersebut akan diberikan kad pengimbas – mereka hanya perlu menyentuhkan kad pada sensor dan sebanyak 2 kilogram beras akan dikeluarkan di ruang bawah mesin.

ATM beras ini dikatakan telah disumbangkan oleh penderma yang mengimportnya dari negara jiran. Pada tahun yang lalu, tular di laman sosial tentang mesin ini yang diasaskan oleh seorang lelaki bernama Budi Adji dari Semarang, Jawa Tengah.

Prototype mesin tersebut telah dilancarkan buat pertama kali pada tahun 2016, dan diselenggarakan oleh syarikat PT Megatron Empat Sekawan, di Bandung. Mengikut laporan, setakat pertengahan tahun 2018, mesin ATM tersebut telah diguna pakai oleh lima buah masjid dan sebuah gereja di kawasan Bandung.

Selain mengagihkan beras, mesin tersebut juga berfungsi sebagai tabung sumbangan. Orang ramai boleh menyumbang wang menerusi mesin tersebut dan hasil wang yang terkumpul akan digunakan untuk membeli beras seterusnya diagihkan kepada golongan yang memerlukan.

Tahniah diucapkan kepada Masjid Al-Akram Datuk Keramat dan juga pihak-pihak yang bertanggungjawab dalam menyediakan kemudahan ini. Semoga ia menjadi pemacu kepada pengurusan hak-hak asnaf secara lebih efektif.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Tim Tazkirah

Tim Tazkirah

tzkrh.com merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami