Berita

Masjid Di Seluruh Negeri Kelantan Diarah Adakan Bacaan Yasin & Solat Hajat

Oleh Fizah Lee  •  17 Nov 2020  •  1 min baca

Susulan peningkatan jumlah kes COVID-19 yang semakin membimbangkan di seluruh negara termasuklah di negeri Kelantan, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) telah mengumumkan agar bacaan Yasin dan solat hajat dilakukan di seluruh negeri itu.

Aktiviti ini adalah termasuk bacaan doa selamat yang akan diadakan di masjid negeri, bandar dan jajahan serta mukim seluruh negeri Kelantan. Bagaimanapun, kawasan yang terlibat dengan kluster COVID-19 adalah dikecualikan.

Ia akan bermula pada 1 Rabiul Awal, iaitu 17 November selama 40 malam berturut-turut.

Keputusan ini telah mendapat perkenan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dan sebagai langkah untuk mendoakan kesejahteraan negara supaya wabak ini segera berakhir.

Sumber:
MAIK


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami