Gaya Hidup

Maahad Tahfiz Pertama Guna Imbasan Kod QR Catat Rekod Hafazan

Oleh Tim Tazkirah  •  11 Jan 2019  •  2 min baca

Jika sebelum ini, catatan hafalan dan bacaan Quran dilakukan secara manual menggunakan kertas, kini Maahad Tahfiz Al-Ansar menjadi maahad pertama di dunia yang menggunakan kod imbasan QR untuk merekod kemajuan bacaan Quran pelajar. Malah, sistem ini mampu mempercepatkan proses mengumpul maklumat prestasi pelajar daripada 6 bulan kepada 5 saat sahaja.

Bukan itu sahaja, pihak maahad boleh merekodkan kedatangan, sikap baik, aktiviti sukan dan kokurikulum yang dilakukan oleh pelajar. Jumlah merit yang dikumpul dengan markah tertinggi membolehkan pelajar menuntut ganjaran yang telah ditentukan oleh pihak sekolah.

Ibu bapa sangat menyambut baik program ini kerana mereka boleh melihat perkembangan pendidikan dan sahsiah anak mereka secara terus (real time) dengan membuka aplikasi Student QR Points.

Pihak sekolah pula boleh memantau pelajar-pelajar secara terus dalam satu ‘antaramuka admin’ (user interface). Sistem yang digunakan ini telah terbukti meningkatkan disiplin dan akademik pelajar dengan berkesan seterusnya mengurangkan masalah disiplin pelajar seperti ponteng, buli dan lain-lain sehingga 50 peratus.

Sistem yang sama telah digunapakai oleh 14 ribu sekolah di Amerika Syarikat sejak 2001 dan kini telah digunakan beberapa sekolah lain di Malaysia seperti MRSM, Sekolah Seri Puteri, SMI Al-Amin dan SMI Hidayah.

Sistem ini juga sangat fleksibel kerana pihak sekolah boleh menetapkan sendiri perkara dan jumlah merit yang boleh diberikan kepada pelajar. Kod QR juga boleh digunakan untuk membuat aduan kerosakan di sekolah dengan sangat pantas.

StudentQR Points merupakan satu sistem yang dibangunkan oleh syarikat bumiputera Futurity Resources Sdn Bhd. Untuk mengetahui maklumat sistem ini dengan lebih lanjut, boleh ke pautan www.studentqr.com.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Tim Tazkirah

Tim Tazkirah

tzkrh.com merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami