Gaya Hidup

Jangan Merendah-rendahkan Nikmat Yang Telah Allah Berikan

Oleh Natirah Azira  •  28 Sep 2020  •  2 min baca

“Sikitnya dapat customer hari ni. Kenapa la tak ramai yang nak naik grab hari ni?”

“Dia belanja aku minum air je jauh-jauh aku datang jumpa dia!”

Cukup mudah untuk kita merungut dan mengeluh tatkala menghadapi situasi yang tidak kita sukai. Namun, awas, takut perbuatan ini adalah tanda bahawa kita sedang memperkecil-kecilkan nikmat yang Allah berikan. Bayangkan jika orang lain yang sedang dalam kesusahan mendapat nikmat yang sedang kita perkecilkan ini, alangkah gembiranya mereka dengan apa yang didapati.

Daripada Abu Hurairah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Lihatlah orang yang lebih rendah daripada kamu dan janganlah kamu melihat orang yang lebih tinggi darjatnya daripada kamu, itulah yang lebih baik supaya kamu tidak merendah-rendahkan nikmat Allah yang dikurniakan kepada kamu”. (HR Tirmidzi, no.2437 – Status hadis sahih)

Bukankah kita sudah sentiasa diingatkan supaya bersyukur atas apa jua nikmat yang diperoleh dalam hidup, sedikit atau banyak, besar atau kecil, semuanya adalah daripada Allah jua.

Allah berkata bahawa jika hambaNya bersyukur maka Dia akan menambah nikmat. Dan pertambahan nikmat ini boleh berlaku dalam banyak bentuk sama ada kesihatan, kebahagian, kekayaan dan lain-lain.

“Dan ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat” (Ibrahim: 7)

Maksud bersyukur ini bukan bermakna kita berdiam diri dan menerima sahaja semua perkara. Ia tidak menafikan usaha yang masih perlu dilakukan bersungguh-sungguh untuk mencapai sesuatu. Ia juga bukan bermaksud kita perlu berdiam diri apabila dizalimi.

Syukur adalah keadaan di mana ia membuatkan hati kita tidak merungut-rungut atas rezeki dan nikmat yang diperoleh. Ia mengajar hati kita lebih tenang dan tidak berkeluh-kesah dengan apa pun yang dilalui dalam hidup. Semoga Allah mengurniakankita hati yang tahu bersyukur atas segala nikmatnya.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami