Gaya Hidup

Ini 3 Kisah ‘Time Travel’ Yang Benar-Benar Berlaku Di Dunia Nyata

Oleh Natirah Azira  •  2 May 2019  •  7 min baca

Demam Avengers End Game nampaknya masih belum reda walaupun sudah lebih seminggu ia ditayangkan di Malaysia bermula 24 April yang lalu. Pada hari pertama tayangan sahaja filem ini telah mengutip sebanyak RM 8 juta. Bagi tayangan di peringkat global pula, filem itu setakat ini dilaporkan mengutip kira-kira RM 2 billion tidak termasuk kutipan di China yang dianggarkan sebanyak RM340 juta pada minggu pertama tayangan.

Pada fasa pra-tayangan, iaitu beberapa minggu sebelum filem ini ditayangkan, ramai netizen yang berkicau di Twitter, membuat bebenang (thread) tentang kronologi siri Marvel, ada pula yang mengemukakan teori serta ramalan bagaimana siri terakhir dalam Trilogi ‘Avengers’ ini akan berakhir.

Seminggu selepas ia ditayangkan, timbul pula perbahasan tentang teori perjalanan masa atau ‘time travel‘ yang menjadi elemen paling utama dalam filem tersebut.

Adiwira-adiwira yang masih tinggal mengambil keputusan untuk melakukan perjalanan masa dan kembali ke masa lalu untuk mendapatkan keenam-enam ‘batu keabadian’ (infinity stone) sebelum ianya dimiliki Thanos. Alasannya adalah untuk menyelamatkan keadaan sebelum Thanos bertindak menggunakannya untuk melenyapkan separuh daripada penduduk bumi dengan hanya satu petikan jari.

Adakah Kita Boleh Melakukan Perjalanan Masa?

Menurut teori relativiti khas (special relativity theory) yang telah digagaskan oleh Albert Einstein, masa akan menjadi cepat atau lambat bergantung kepada kelajuan kita bergerak. Contohnya, mereka yang pergi ke angkasa lepas dengan roket atau kapal angkasa (bergerak dalam kelajuan yang sangat cepat) akan lebih lambat menua berbanding kembarnya yang berada di bumi.

Sesetengah pihak berpendapat bahawa melakukan perjalanan masa ke waktu lampau adalah mustahil kerana anda perlu bergerak lebih laju daripada cahaya, dan keluar daripada dimensi yang sekarang untuk kembali ke dimensi yang lalu.

Teori kedua yang dikaitkan dengan Einstein ialah teori relativiti umum (general relativity theory) yang menerangkan bahawa perjalanan boleh dilakukan ke masa hadapan iaitu dengan berada di tempat yang sangat besar kuasa gravitinya. Salah satu tempat yang mempunyai kuasa graviti yang sangat kuat adalah lohong hitam (‘black hole’).

Apabila berada di tempat ini, masa yang akan anda lalui adalah lebih lambat berbanding masa yang dilalui oleh orang lain. Jika disorot kembali filem Avengers End Game ini, kita dapat melihat contohnya apabila Scott Lang (Ant-man) yang terperangkap dalam satu dimensi yang dipanggil ‘quantum realm‘ tiba-tiba berjaya keluar daripada dimensi tersebut dan kembali ke dimensi sekarang. Peliknya, dia berasa baru beberapa ketika berada di situ sedangkan di dunia realiti sudah lima tahun berlalu.

Untuk lebih mudah memahami teori-teori ini, mari kita tonton dahulu perkongsian oleh saudara Zamir Mohyedin berkaitan perjalanan masa ini.


(Video ini telah diterbitkan oleh ML Studios)

‘Time Travel’ Sebenarnya Pernah Berlaku

Hakikatnya, dalam sejarah Islam, perjalanan masa ini memang pernah berlaku. Jika anda seorang Muslim, kisah-kisah di bawah pasti tidak asing bagi anda:

1. Pemuda Ashabul Kahfi Tidur Di Gua Selama 309 Tahun

Kisah ini merupakan kisah epik yang sangat mengagumkan. Tujuh pemuda ini telah ditidurkan oleh Allah selama beratus tahun lamanya untuk menyelamatkan diri mereka daripada pemerintahan raja yang zalim.

Apabila mereka bangun keadaan telah jauh berubah sedangkan mereka masih kekal muda. Bagi orang lain yang telah menjumpai mereka berasa sangat pelik seolah-olah mereka ini ‘pengembara masa’ yang datang dari masa lalu. Kisah ini jelas diceritakan dalam Al-Quran, surah Al-Kahfi.

“Dan oleh kerana kamu telah mengasingkan diri dari mereka dan dari apa yang mereka sembah yang lain dari Allah, maka pergilah kamu berlindung di gua itu, supaya Tuhan kamu melimpahkan dari rahmatnya kepada kamu, dan menyediakan kemudahan-kemudahan untuk (menjayakan) urusan kamu dengan memberikan bantuan yang berguna”. (Surah Al-Kahfi 18:16)

Dan engkau sangka mereka sedar, padahal mereka tidur; dan Kami balik-balikkan mereka dalam tidurnya ke sebelah kanan dan ke sebelah kiri; sedang anjing mereka menghulurkan dua kaki depannya dekat pintu gua; jika engkau melihat mereka, tentulah engkau akan berpaling melarikan diri dari mereka, dan tentulah engkau akan merasa sepenuh-penuh gerun takut kepada mereka. (Surah Al-Kahfi 18:18)

Dan mereka telah tinggal tidur dalam gua mereka: Tiga ratus tahun dengan kiraan Ahli Kitab), dan sembilan lagi (dengan kiraan kamu) (Surah Al-Kahfi 18:25)

Secara teorinya, kita boleh mengagak bahawa Allah telah menjadikan keadaan di dalam gua itu besar kuasa gravitinya berbanding masa di luar gua sehinggakan masa di dalam gua bergerak terlalu lambat. Ia bertepatan dengan teori relativiti umum oleh Einstein seperti yang telah diterangkan di atas.

2. Pemuda Yang Ditidurkan Oleh Allah Selama 100 Tahun

Kisah kedua tentang perjalanan masa ialah tentang seorang pemuda yang dikatakan bernama Uzair yang telah ditidurkan oleh Allah selama 100 tahun. Ishaq ibn Bisyr menceritakan, daripada Ibnu Abbas bahawa Uzair ini adalah seorang yang soleh. Kisah ini juga jelas terabadi dalam Surah Al-Baqarah.

“Atau (tidakkah engkau pelik memikirkan wahai Muhammad) tentang orang yang melalui sebuah negeri yang telah runtuh segala bangunannya, orang itu berkata: “Bagaimana Allah akan menghidupkan (membina semula) negeri ini sesudah matinya (rosak binasanya)? ” Lalu ia dimatikan oleh Allah (dan dibiarkan tidak berubah) selama seratus tahun, kemudian Allah hidupkan dia semula lalu bertanya kepadanya: “Berapa lama engkau tinggal (di sini)?” Ia menjawab: “Aku telah tinggal (di sini) sehari atau setengah hari”. Allah berfirman:” (Tidak benar), bahkan engkau telah tinggal (berkeadaan demikian) selama seratus tahun. Oleh itu, perhatikanlah kepada makanan dan minumanmu, masih tidak berubah keadaannya, dan perhatikanlah pula kepada keldaimu (hanya tinggal tulang-tulangnya bersepah), dan Kami (lakukan ini ialah untuk) menjadikan engkau sebagai tanda (kekuasaan Kami) bagi umat manusia; ” (Surah Al-Baqarah 2:259)

Kisah kedua ini juga sama dengan kisah pertama yang disebutkan. Allah telah menidurkan pemuda tersebut dan membuatkan seolah-olah dia merasa bahawa dia hanya tidur sekejap sahaja. Perjalanan masa yang dilalui lebih lambat berbanding orang lain.

Keadaan fizikal dan perubahan biologi badannya tidak terikat dengan hukum masa yang dilalui oleh orang lain – masa sepatutnya menjadikan seseorang berusia sedangkan dia tidak.

3. Nabi Isa Akan Muncul Kembali Di Akhir Zaman Kelak

Umat Islam mempercayai bahawa Nabi Isa masih lagi hidup. Baginda tidak dibunuh tetapi telah diangkat dan hidup di suatu tempat yang tidak diketahui di mana. Allah mengatakan dalam Al-Quran bahawa:

“Dan juga (disebabkan) dakwaan mereka dengan mengatakan: “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Maryam, Rasul Allah”. Padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang – salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa). Dan Sesungguhnya orang-orang yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). Tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata; dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin.

Bahkan Allah telah mengangkat Nabi Isa kepadaNya; dan adalah Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (Surah An-Nisa’ 4:157-158)

Suatu saat kelak, menjelang akhir zaman dan saat dekatnya dengan kiamat, Allah akan ‘menurunkan’ kembali Nabi Isa untuk menyelamatkan semua umat manusia bersama-sama dengan Imam Mahdi dan pasukan umat Islam yang lain.

Melalui hadis yang diriwayatkan oleh Jabir bin Abd Allah Radhiallahu anhu beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda:

فَيَنْزِلُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ صلى الله عليه وسلم فَيَقُولُ أَمِيرُهُمْ تَعَالَ صَلِّ لَنَا ‏.‏ فَيَقُولُ لاَ ‏.‏ إِنَّ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ أُمَرَاءُ ‏.‏ تَكْرِمَةَ اللَّهِ هَذِهِ الأُمَّةَ

Maksudnya: Isa bin Maryam SAW turun lalu berkata pemimpin mereka (Al-Mahdi): Marilah solat bersama kami. Lalu Isa berkata: Tidak, sesungguhnya sebahagian kalian menjadi pemimpin atas sebahagian yang lain. Kemuliaan Allah kepada umat ini – Riwayat Muslim (247)

Demikianlah ketiga-tiga kisah tentang perjalanan ke masa hadapan yang telah berlaku dan akan berlaku (peristiwa Nabi Isa). Tidak ada yang mustahil bagi Allah kerana Allah jualah yang menciptakan segala hukum alam, ruang dan masa. Hakikatnya kesemuanya adalah makhluk Allah yang tertakluk kepada pemerintahan dan urus tadbir Allah.

‘Time travel’ mungkin dirasakan mustahil bagi kita tetapi tidak bagi Allah. Terakhirnya, tujuan utama yang perlu kita fahami mengapa Allah menyebutkan tentang kisah-kisah ini dalam Al-Quran tidak lain tidak bukan untuk membuktikan kekuasaanNya serta penguat bagi menambahkan iman di dada kita.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami