Berita

Data Pengguna Muslim Pro Dilaporkan Dijual Kepada Tentera A.S

Oleh Fizah Lee  •  17 Nov 2020  •  1 min baca

Aplikasi Muslim Pro yang telah dimuat turun oleh 98 juta pengguna di seluruh dunia hari ini digemparkan dengan berita penjualan data pengguna mereka kepada tentera Amerika Syarikat (AS).

Menerusi laporan yang telah dikeluarkan, data peribadi ini telah dibeli melalui pihak ketiga, iaitu syarikat X-Mode dan Locate-X. Perkara ini telah menimbulkan kerisauan dalam kalangan pengguna serta ramai pihak.

Laporan juga menyebut, pembelian data ini juga adalah daripada pelbagai aplikasi termasuklah Muslim dating yang dikatakan bertujuan menentang keganasan.

Menurut Komando Operasi Khas AS (USSOCOM), pembelian data itu adalah untuk membantu tentera di luar negara dalam keperluan operasi khas mereka.

Katanya lagi, prosedur serta polisi menjaga privasi, hak asasi dan undang-undang rakyat Amerika Syarikat akan dihormati selepas data dibeli.

Bagaimanapun, buat masa ini, tiada maklumat lanjut yang dikeluarkan oleh pihak Muslim Pro mahupun syarikat X-Mode sendiri.

Sumber:
Motherboard


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami