Inspirasi

Cara Untuk Menghayati 99 Nama Allah Dalam Kehidupan

Oleh Fizah Lee  •  28 Oct 2020  •  2 min baca

Nama Allah ada 99 dan di setiap nama tersebut mempunyai maksud serta sifatNya yang tersendiri. Apabila kita ingin meminta keampunan kepada Allah, sebutkanlah ‘Ya Rahman’ atau ‘Ya Ghafir’ yang membawa maksud Maha Pengasih atau Maha Pengampun.

Apabila kita ingin meminta perlindungan dari Allah, sebutlah ‘Ya Muhaimin’ yang bermaksud Maha Pelindung.

Dan ada 96 lagi nama Allah yang membawa makna yang tersendiri serta mempunyai keunikannya yang sangat hebat.

Saya bawakan kepada anda sebuah perumpamaan, jika anda haus; apa yang anda lakukan?

Pasti anda akan memilih untuk minum air mineral atau air putih ditambah pula dengan kesejukan aisnya yang mampu menghilangkan dahaga di tekak anda.

Masakan pula anda akan menghilangkan haus dengan manisnya milo panas; ia juga sejenis minuman namun kemanisannya pasti membuatkan anda mencari-cari air putih juga agar rasa manis tersebut dapat dihilangkan.

Begitu juga apabila anda mengantuk namun ingin kekal berjaga kerana banyak tugasan yang menanti. Pasti anda akan mencari kopi untuk membantu menyegarkan mata anda.

Tidak logik jika anda mencari susu atau minuman yang boleh membuatkan mengantuk anda semakin parah.

Perumpamaan yang saya bawakan ini menunjukkan bahawa kita akan bertindak mengikut keadaan dan sesuai dengan perkara yang boleh membantu kita.

Begitu juga apabila kita ingin meminta dengan tuhan. Ada sebab mengapa nama-nama Allah itu perlu diketahui dan dihayati.

Apabila kita berdoa atau meminta sesuatu dari Allah dengan menggunakan istilah yang tepat, mungkin akan lagi mudah untuk Allah mempermudahkan urusan kita.

Justeru, hayati 99 nama Allah dengan sebaik-baik penghayatan agar ia boleh membuatkan hati kita sentiasa dekat denganNya.

Wallahu a’alam

Sumber:
Perkongsian Ustaz Hannan Attaki – 99 Nama Allah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami