Gaya Hidup

Betulkah Kunyah Makanan 40 Kali Perbuatan Baginda

Oleh Fizah Lee  •  18 Oct 2019  •  2 min baca

Mungkin anda pernah mendengar anjuran makan secara perlahan dan mengunyahnya dengan penuh tata tertib. Ada juga yang menyandarkan mengunyah makanan sebanyak 40 kali merupakan sunnah yang boleh diikuti.

Namun, adakah betul ia merupakan sunnah Baginda dan wajarkah ia diikuti? Menurut Imam Al-Nawawi RA berkata, tiada dalil yang sahih daripada Baginda atau para sahabat berkenaan perkara ini.

لم يصح عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه أمر بتصغير اللقمة، ولا بتدقيق المضغ قبل البلع

Maksud: “Tiada dalil yang sahih daripada Baginda SAW yang memerintahkan supaya makanan dikecilkan atau dengan suapan yang banyak.” (Sahih Ibnu Hiban, no. 4872)

Namun, anjurannya di sini ialah makanan yang masuk ke mulut perlu dikunyah dan tidak boleh makan begitu sahaja bagi memudahkan penghadaman dan juga untuk mengelakkan masalah perut.

Malah, terdapat sebuah kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Harvard School of Public Health di Amerika Syarikat terhadap sekumpulan lelaki mendapati bahawa mereka yang mengunyah makanan lebih lama berbanding yang mengunyah sekejap dan terus menelan (kurang dari 15 kali) boleh mengelakkan obesiti dan kalori makanan akan berkurang.

Tempoh mengunyah makanan dengan lebih lama membolehkan ia bercampur dengan air liur secara baik. Ia penting bagi membantu melicinkan makanan dan mengurangkan tekanan pada esofagus serta menyumbang kepada proses penghadaman melalui enzim yang ada.

Oleh itu, amat dianjurkan untuk mengunyah makanan dengan baik dan lama bagi membantu proses penghadaman.

Antara adab makan yang diajar oleh Baginda SAW adalah:

#1 – Mulakan dengan Bismillah
#2 – Menggunakan tangan kanan
#3 – Menjilat jari selepas makan
#4 – Membaca doa Selepas makan

Wallahu a’lam.

Rujukan:
Mufti Wilayah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami