Gaya Hidup

Berhutang Itu Bila Perlu, Bukan Bila-Bila Masa

Oleh Fizah Lee  •  10 Jul 2020  •  2 min baca

Setiap orang yang berhutang, pasti punya alasannya yang sendiri. Sama ada hutang untuk melanjutkan pelajaran, hutang untuk membayar kereta ataupun sekecil-kecil hutang seperti tidak cukup wang untuk membayar makanan.

Walaupun nilai tersebut berbeza, namun statusnya masih sama, iaitu kewajipan untuk membayar hutang tersebut. Walaupun orang yang memberi hutang kepada anda lupa akan hal tersebut, namun anda sebagai penghutang tetap wajib membayarnya. Ia adalah hak yang perlu dilunaskan.

Jangan ambil mudah akan perihal hutang. Jangan ambil mudah juga dengan menganggap bahawa hutang boleh menyelesaikan masalah. Selagi mampu, usahalah dengan cara sendiri dan elakkan berhutang terutamanya dalam hal-hal yang kecil.

Jangan gembira saat meminta untuk berhutang. Jangan bergembira apabila boleh berhutang. Sebaliknya, catatlah ia sebagai suatu kepentingan agar tidak terlupa untuk membayarnya.

مَنْ فَارَقَ الرُّوحُ الْجَسَدَ وَهُوَ بَرِىءٌ مِنْ ثَلاَثٍ دَخَلَ الْجَنَّةَ مِنَ الْكِبْرِ وَالْغُلُولِ وَالدَّيْنِ

Maksud: “Barangsiapa yang rohnya terpisah dari jasadnya dan dia terbebas dari tiga perkara, iaitu sombong, khianat dan hutang, maka dia akan masuk syurga.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah, no. 2412)

Peristiwa Baginda Tidak Menggalakkan Hutang

Kita dapat lihat sebuah peristiwa yang menggambarkan bahawa Baginda tidak menggalakkan hutang itu diambil mudah.

Diriwayatkan dari Sahl bin Sa’ad RA, bahawa ada seorang wanita yang ingin berkahwin dengan Baginda SAW, namun Baginda tidak tertarik kepadanya. Namun, terdapat seorang lelaki yang hadir dan menyatakan hasratnya untuk menikahi wanita tersebut.

Baginda SAW bertanya: “Adakah engkau mempunyai sesuatu untuk dijadikan mahar?”

Pemuda itu menjawab: “Aku tidak mempunyai apa-apa.”

Kemudian, Baginda SAW menyuruh beliau untuk mencari sesuatu bagi dijadikan mahar walaupun hanya berupa cincin besi. Namun, beliau tidak mempunyai apa-apa untuk dijadikan mahar. Kemudian, Baginda memanggil lelaki itu dan bertanya: “Apa yang kamu hafal dari Al-Quran?”

Kemudian, lelaki itu menjawab bahawa dia ada menghafal beberapa surah. Kemudian, Baginda SAW menjawab: “Kalau begitu, baiklah. Sungguh, aku telah menikahkan engkau dengan wanita ini dengan mahar berupa surah-surah Al-Quran yang engkau hafal.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 5087)

Walau tidak mempunyai apa-apa, Baginda tetap berusaha untuk mengelakkan lelaki tersebut daripada berhutang. Walaupun boleh sahaja untuk berhutang, namun selagi boleh dielakkan, seeloknya ia dielakkan.

Kesimpulan

Tuntasnya, dalam berhutang, ingatlah ia. Paling mudah, catatlah di mana-mana nota yang penting agar anda tidak terlupa.

Jangan ambil mudah akan perihal hutang. Walaupun ia dibolehkan di sisi Islam, namun selagi punya cara lain, maka seeloknya didahului cara tersebut. Ingat, hutang itu hanya apabila perlu.

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Rumaysho.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami