Keluarga

Bagaimanakah Dunia Dari Kaca Mata Anak Kecil Anda?

Oleh Noor Afidah Abu Bakar  •  17 Aug 2017  •  2 min baca

Kanak-kanak melihat dunia dengan pandangan yang segar setiap hari. Mereka teruja dengan setiap sesuatu di sekeliling mereka kerana ia memberi pengalaman yang baru dan berbeza.

Pernahkah anda berjumpa dengan kanak-kanak yang tidak mahu tidur kerana asyik bermain? Kanak-kanak sayang hendak melepaskan setiap detik pengalaman yang terlalu berharga bagi mereka.

Pernahkah anda berjumpa dengan kanak-kanak yang teruja bangun di awal pagi dan terus segar? Kanak-kanak sentiasa tidak sabar untuk menempuh episod baru dalam hidup mereka.

Kanak-kanak melihat dunia dengan lensa baru setiap hari. Luaskanlah penerokaan mereka supaya mereka dewasa dengan pengalaman yang pelbagai.

Pernahkah anda merasa lemas dengan soalan yang tidak putus-putus ditanya oleh kanak-kanak? Kanak-kanak sentiasa dahagakan jawapan bagi setiap sesuatu yang dikesan oleh deria mereka.

Jawapan ‘ya’ atau ‘tidak’ seringkali tidak memadai bagi mereka. Mereka mahukan jawapan terperinci yang akan memberi kepastian dan kebenaran.

Mereka tidak akan berputus asa meneroka sehinggalah bertemu dengan jawapan yang dicari. Mereka sentiasa tertanya-tanya.

Kanak-kanak melihat dunia sebagai seorang pengkaji. Layanlah setiap pertanyaan mereka dengan penuh sabar supaya mereka dewasa sebagai seorang yang berfikir.

Tidak seperti orang dewasa yang penuh skeptik, kanak-kanak sentiasa positif apabila berhadapan dengan situasi yang baru.

Pemikiran mereka suci tanpa andaian yang buruk tentang orang lain. Mereka tidak menilai kanak-kanak lain berdasarkan warna kulit yang berbeza.

Setiap kanak-kanak yang ditemui akan didekati supaya menjadi kawan mereka. Kanak-kanak melihat dunia tanpa prejudis.

Didiklah kanak-kanak supaya meraikan perbezaan dan kepelbagaian supaya mereka dewasa sebagai seorang yang berprinsip dan berfikiran terbuka. Ingatkah kekerapan anda bertukar cita-cita ketika kecil dulu?

Adakah cita-cita dan impian anak anda juga sering bertukar-tukar? Impian kanak-kanak tidak terbatas oleh realiti.

Mereka yakin bahawa diri mereka boleh menjadi apa saja. Mereka yakin mereka boleh mencapai apa saja impian tanpa halangan.

Mereka sentiasa bersedia untuk mencuba sesuatu cabaran baru tanpa keluh kesah. Mereka optimistik. Kanak-kanak melihat dunia sebagai medan yang dipenuhi dengan peluang.

Raikanlah setiap usaha dan kejayaan kecil mereka supaya mereka dewasa dengan keyakinan diri yang tidak pernah pudar. Suatu masa dahulu kita juga adalah kanak-kanak itu.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Noor Afidah Abu Bakar

Beliau merupakan 'Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK)'. Beliau boleh dihubungi melalui FB Parent Connect. Lulusan MA Early Childhood Education di University of Sheffield.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami