Keluarga

Antara Doa Yang Boleh Diamalkan Suami Sepanjang Tempoh Kehamilan Isteri

Oleh Fieyzah Lee  •  3 Oct 2019  •  2 min baca

Buat pasangan yang dikhabarkan berita dengan kehadiran bakal cahaya mata, pastinya hati mereka melonjak-lonjak kegembiraan.

Pastinya banyak persediaan yang akan dilakukan sama ada dari sudut mental si ibu, kewangan keluarga dan juga amalan pemakanan serta rohani sendiri.

Apa yang paling penting ialah, suami isteri akan berganding bahu untuk sama-sama menjalani proses kehamilan dengan tenang walaupun ia merupakan pengalaman pertama bersama.

Pendek kata, bukan isteri sahaja yang perlu menjaga kehamilan tersebut, namun suami juga mempunyai tanggungjawab penuh dalam usaha menjaganya selama 9 bulan 10 hari.

Persediaan rohani adalah sangat penting untuk perkembangan mental sama ada kepada ibu atau anak sendiri. Kebiasaannya, ibu-ibu ini dianjurkan untuk memperbanyakkan mendengar alunan yang tenang seperti ayat al-Quran dan zikir, mengelakkan daripada pergaduhan dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, menjadi tanggungjawab suami juga untuk membantu isteri dan bayi yang dikandung sentiasa berada dalam keadaan emosi dan mental yang stabil.

Bukan ibu sahaja yang perlu berdoa dan membacakan surah-surah, namun si bapa juga boleh mengamalkan membaca doa dan beberapa surah untuk kesejahteraan bersama.

#1 – Doa Nabi Ibrahim A.S

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ

Mafhum: “Wahai tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh.” (Surah As-Saffat, 37:100)

#2 – Doa Nabi Zakaria A.S

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي ۖ إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Mafhum: “Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu).” (Surah Al-Ahqaf, 46:15)

#3 – Doa Nabi Muhammad SAW

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Mafhum: “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.” (Surah Al-Furqan, 25:74)

Kesimpulan

Penting untuk seorang bapa membantu menjaga emosi ibu yang sedang hamil kerana emosi merupakan salah satu faktor yang boleh menentukan keselamatan bayi juga.

Wallahu a’lam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fieyzah Lee

Fieyzah Lee

Merupakan seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami