Gaya Hidup

Adakah Boleh Menuntut Semula Hadiah Hantaran Jika Putus Tunang

Oleh Natirah Azira  •  16 Dec 2019  •  4 min baca

Pertunangan ialah suatu ikatan janji antara pasangan lelaki dan wanita yang ingin berkahwin. Ia adalah fasa terakhir untuk pasangan tersebut membuat persediaan sebelum melangkah ke alam perkahwinan.

Manakala pembatalan pertunangan bermaksud keengganan berkahwin oleh salah satu pihak atau kedua-dua belah pihak setelah berlakunya ikatan pertunangan.

Hukum Putus Tunang

Apabila ada sahaja peristiwa putus tunang berlaku, banyak spekulasi yang timbul lebih-lebih jika ianya berlaku dalam kalangan selebriti dan berita tersebut mula tersebar dan diketahui umum.

Bagi individu yang terlibat pula, pasti bercampur baur perasaan yang dialami. Tidak dapat tidak rasa kecewa pasti ada setelah ikatan janji untuk hidup bersama terlerai begitu sahaja. Jika keputusan itu dipersetujui bersama, impaknya barangkali tidak setimpal dan seberat ikatan yang putus akibat kecurangan sebelah pihak sahaja. Apa pun sebabnya, adakah seseorang yang memutuskan ikatan tersebut dikira tidak menepati janji dan dinilai fasik?

Pertama sekali, apa yang perlu diketahui ialah – pertunangan adalah satu bentuk ikatan janji yang dipanggil wa’d gayr mulzim. Ia bermaksud janji yang tidak semestinya disempurnakan dan tidak mengikat. Dalam erti kata lain, ia memang satu perjanjian untuk berkahwin tetapi ia bukan suatu aqad (kontrak yang mengikat) yang mewajibkan pernikahan.

Kedua-dua pihak masih mempunyai hak untuk membatalkan pertunangan, sama seperti hak yang ada untuk memutuskan hubungan setelah berada dalam ikatan pernikahan. Justeru, jumhur ulama berpendapat bahawa hukum memutuskan ikatan pertunangan adalah harus.

Sekalipun, ruang dan hak diberikan namun Islam juga menitik beratkan tuntutan memenuhi janji. Pembatalan pertunangan sudah pasti akan menyakiti hati pasangan sedangkan dalam Islam, seseorang itu dilarang untuk menyakiti saudaranya yang lain sama ada dari sudut fizikal atau emosi.

Hukum Menuntut Semula Hadiah Pertunangan

Umumnya di Malaysia, sudah menjadi adat kebiasaan majlis keraian diadakan sebagai simbolik termeterainya ikatan pertunangan. Ada pula yang saling bertukar hantaran seperti pakaian, makanan dan juga cincin. Amalan ini adalah adat yang tidak salah dilakukan bagi mengeratkan lagi hubungan antara keluarga kedua belah pihak.

Persoalan yang akan timbul setelah ikatan pertunangan terputus, adakah barang pemberian ini perlu dipulangkan semula?

Ayuh kita teliti pandangan para ulama.

Pendapat Pertama

Mazhab Hanafi dan Zahiri berpendapat harus hukumnya menarik balik pemberian hadiah hantaran pertunangan. Sekiranya hadiah pertunangan yang diberi masih kekal dan wujud (contohnya cincin) maka wajib dipulangkan hadiah tersebut jika dituntut. Namun jika hadiah tersebut telah rosak, habis digunakan atau tidak lagi wujud, maka tidak perlu dipulangkan lagi hadiah tersebut.

Pendapat Kedua

Bagi Mazhab Maliki dan Hanafi pula, tiada pihak yang berhak menarik balik hadiah tersebut sama ada masih wujud atau telah habis. Ulama bagi mazhab ini berpendapat, pemberian hadiah adalah suatu hibah (hadiah) dan apabila hibah tersebut telah diterima, ia tidak boleh lagi dituntut semula.

Pendapat Ketiga

Sedangkan bagi Mazhab Syafie dan Hanbali, pihak lelaki tidak berhak menuntut sama sekali hadiah yang telah diberi. Ini kerana, hadiah adalah suatu pemberian yang sepatutnya tidak ditarik balik, kecuali hadiah yang diberikan oleh seorang bapa kepada anaknya.

Ibnu ‘Umar meriwayatkan, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak boleh seseorang yang telah memberikan sesuatu lalu meminta kembali barangnya kecuali ayah terhadap anaknya.”

Pendapat Keempat

Ulama Mazhab Maliki mengharuskan tindakan menuntut semula hadiah pertunangan, dengan membahagikan kepada dua keadaan.

Pertama, jika ikatan pertunangan tersebut diputuskan oleh pihak perempuan, maka perlu memulangkan semula hadiah kepada pihak lelaki. Kedua, jika pertunangan tersebut diputuskan oleh pihak lelaki, maka pemberian daripada pihak lelaki menjadi milik mutlak pihak perempuan.

Pendapat keempat ini disandarkan kepada sebuah hadis iaitu:

“Barangsiapa memberikan hadiah, maka dia masih tetap lebih berhak terhadap barangannya selama sebelum mendapat kepulangannya”

Hadis di atas mengkategorikan pemberian hadiah kepada dua jenis:

1. Pemberian tanpa mengharapkan apa-apa balasan.

2. Pemberian dengan tujuan mengharapkan sesuatu.

Dalam konteks pertunangan, semua pemberian semasa pertunangan boleh dikategorikan sebagai hadiah dengan tujuan untuk mendapatkan pulangan sesuatu iaitu perkahwinan. Oleh itu, pemberian boleh dituntut semula.

Walau bagaimanapun Mazhab Maliki juga menekankan supaya melihat semula kepada adat yang diamalkan oleh masyarakat setempat.

Bagaimana Pula Dengan Tuntutan Ganti Rugi Mengikut Amalan Mahkamah Syariah

Menurut Undang-Undang Keluarga Islam Malaysia (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur), Akta 303, Seksyen 15: Pertunangan – menetapkan bahawa pihak yang memutuskan ikatan pertunangan bertanggungjawab:

1. Memulangkan semula pemberian-pemberian pertunangan jika ada.

2. Memulangkan nilainya.

3. Membayar apa-apa wang yang telah dibelanjakan untuk persediaan perkahwinan.

Pembayaran ganti rugi ini dihadkan kepada ganti rugi kebendaan sahaja yang berkait dengan persediaan perkahwinan.

Kesimpulan

Sebaiknya setelah ikatan pertunangan diputuskan, kedua-dua belah pihak perlu berbincang dengan baik tentang tuntutan atau pemulangan hadiah yang telah diberikan. Jika pada awalnya, sesuatu hubungan tersebut dimulakan dengan niat yang baik dan cara yang terhormat, maka ia juga perlu diakhiri dengan baik.

Sumber:
Jurnal bertajuk ‘Ganti Rugi Akibat Pembatalan Pertunangan: Menurut Fiqh Serta Amalannya Di Mahkamah Syariah’ oleh Dr. Miszairi Sitiris & Nurul Arifah Mohamad


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami