Eksklusif, Ibadah

#58 – Bagaimana Menghadirkan Ketenangan Ketika Membaca Al-Quran

Oleh Fizah Lee  •  19 Nov 2020  •  2 min baca

Berapa kerap anda membaca Al-Quran dalam sehari? Adakah sekali sehari atau setiap kali selepas waktu solat?

Berapa pun nilai yang anda baca setiap hari, kuantitinya tidak menjadi perkara yang besar untuk dibahaskan kerana yang paling penting ialah kualitinya dan sejauh mana anda beristiqamah dengan amalan tersebut.

Walau bagaimanapun, tahukah anda membaca Al-Quran boleh memberi kesan kepada hati kerana sifatnya yang asal adalah untuk memberi ketenangan kepada hati-hati yang membacanya.

Sebagaimana dalam kalam Allah yang disebut:

Mafhum: “Dengan (Al-Quran) itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaanNya dan (dengannya) tuhan keluarkan mereka dari gelap gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang dengan izinNya; dan (dengannya juga) tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus.” (Surah Al-Maidah, 5:16)

Namun, bagaimana cara untuk menghadirkan ketenangan dalam hati ketika membacanya? Ini adalah tips yang boleh dicuba:

#1 – Membacanya perlahan-lahan dan bukan secara tergopoh-gapah

#2 – Menitikberatkan tajwid yang ada

#3 – Membaca tafsir dan maksud di sebalik ayat yang dibaca

#4 – Mengikuti pengajian Al-Quran sama ada secara atas talian atau bersemuka dengan ustaz-ustaz yang dipercayai

Yang paling penting ialah usaha untuk menggapai ketenangan itu perlu datang dari dalam diri anda sendiri.

Bacalah Al-Quran walaupun pada permulaannya dianggap sukar untuk istiqamah. Lama-kelamaan, ia akan menjadi kebiasaan dalam diri anda sendiri.

#Menuju2021
#PE1H


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami