Eksklusif, Gaya Hidup

#56 – 5 Tip Untuk Membina Daya Tahan Yang Tinggi

Oleh Azian Mohamed Isa  •  17 Nov 2020  •  4 min baca

“Terus bertahan”

“Keep going strong”

Seringkali kita mendengar ayat ini sebagai respon untuk diri yang sedang diuji. Kadang-kadang, ia boleh bertindak sebagai pendorong semangat untuk bangkit semula selepas diuji dengan kesempitan hidup.

Ujian kehidupan adalah lumrah alam dan hadir dalam pelbagai bentuk sama ada kekecewaan, kegagalan mahupun kesakitan. Kemampuan umum yang melibatkan penyesuaian diri yang tinggi dan fleksibel saat berdepan dengan tekanan luaran mahupun dalaman dinamakan sebagai daya tahan atau resilien. 

Daya tahan boleh dianalogikan sebagai shock absorber atau penyerap hentakan dalam sebuah kenderaan.

Tanpa penyerap hentakan ini, pemanduan akan jadi kurang selesa dan kenderaan sukar dikawal terutamanya apabila melewati permukaan jalan yang tidak rata dan berbonggol.

Hal yang sama juga berlaku dalam melalui perjalanan hidup. Tanpa penyerap hentakan atau daya tahan, hidup pasti menyakitkan. Oleh itu, daya tahan bertindak sebagai penyerap hentakan dalaman.

Dengannya manusia mampu meneruskan kehidupan dengan lebih bermakna dan bahagia. Tanpanya, kita mudah marah dan tersentuh walau dalam sekecil-kecil perkara. 

Bagaimana mahu membina daya tahan yang tinggi? Entri kali ini akan memfokuskan anda kepada beberapa tips untuk membina daya tahan bagi menjalani kehidupan yang penuh cabaran ini.

#1 – Ujian Itu Lumrah Kehidupan

Mengakui dan menerima hakikat bahawa kehidupan ini bukanlah padang nikmat semata-mata. Setiap daripada kita pasti akan berdepan dengan kesukaran yang menghimpit diri.

Dalam poses pembelajaran misalnya, untuk memahami dan menjadi mahir, anda perlu teruskan usaha untuk mengulangkaji dan menghafal segala fakta dan nombor yang ada.

#2 – Fokus Pada Yang Positif

Manusia itu sifatnya cenderung pada hal-hal yang negatif. Dalam ilmu psikologi, keadaan ini dinamakan negativity-bias. Ia bertindak untuk melindungi manusia daripada bahaya.

Bayangkan anda sedang berjalan dalam sebuah hutan, anda ternampak sekuntum bunga berwarna merah yang sangat menawan dan di sebalik bunga itu juga anda terlihat seekor harimau yang ganas. Otak akan terus mengesan bahaya dan anda bertempiaran lari untuk menyelamatkan diri.

Orang yang memiliki daya tahan yang tinggi sangat berhati-hati dalam menilai situasi, memilih untuk fokus pada yang positif dan baik-baik sahaja. Mereka tidak akan fokus pada yang negatif, sebaliknya hanya mengambilnya sebagai peringatan terhadap langkah yang diatur.

#3 – Membaiki Atau Menyakiti

Ketika bergelut dengan ujian, tanya pada diri, apakah pemikiran dan tindakan anda itu membantu anda untuk membaiki keadaan ataupun menambah lagi kesakitan? Adakah anda akan menjadi seorang yang mengawal situasi atau yang dikawal oleh situasi?

#4 – Akui Kelemahan Diri

Menjadi resilien (daya tahan) bermaksud anda juga ialah manusia biasa yang perlukan bantuan dan sokongan.

Terima dan akui kelemahan diri. Kongsikan masalah dan carilah bantuan ketika anda memerlukan.

Sebagai contoh, dapatan kajian menunjukkan hubungan kekeluargaan yang erat memainkan peranan yang sangat penting dalam membina daya tahan yang tinggi.

#5 – Menjadi Kuat

Menjadi kuat di sini bukanlah bermaksud kuat dari sudut fizikal tetapi kuat dari segi mental. Orang yang mentalnya kuat sangat tabah dalam menjalani kehidupan.

Paksa diri untuk sabar menghadapi ujian hidup. Barulah anda tahu keupayaan sebenar anda. Barangkali anda lebih kuat daripada apa yang anda sangkakan. Cari kekuatan itu agar anda boleh menemui daya tahan anda sebenarnya. 

Kesimpulan

Dalam zaman yang tidak menentu ini, keupayaan untuk berhadapan dengan ujian serta cara fikir dan cara bertindak yang bijak adalah sangat penting. Resilien atau daya tahan bukanlah sesuatu yang luar biasa yang hanya dimiliki oleh golongan tertentu. Ia ada dalam diri kita.  

Sebagaimana Firman Allah SWT, 

Ertinya: Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri, dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tidak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tidak ada pelindung bagi mereka selain Dia. (Surah Ar-Ra’d, 13:11).

“Resilience is all about being able to overcome the unexpected. Sustainability is about survival. The goal of resilience is to thrive”

Jamais Cascio

Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Azian Mohamed Isa

Pemegang Sarjana dalam bidang Sains Biologi, pernah menyandang jawatan pensyarah. Kini seorang penulis sepenuh masa. Seorang pemikir dan pengembara. Kisah kembaranya di Xi’an, China dan Pulau Mauritius boleh diikuti di dalam majalah E&T yang diterbitkan oleh MySet, myset.org.my. Juga seorang penulis yang telah menerbitkan lima buah buku di bawah Galeri Ilmu

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami