Ibadah

5 Tips Untuk Anda Berjaya Khatam Al Quran Di Bulan Ramadan

Oleh Izwah Saaiddutdin  •  19 May 2018  •  2 min baca

Dahulu selalu saya mengimpikan akan berjaya khatam Al Quran pada bulan Ramadan namun tidak berkesampaian.

Sehinggalah saya sedar bahawa setiap impian perlu spesifik dan ditulis. Maka saya mengaplikasikan cara ini dalam bab amal ibadah saya.

Sejak tahun 2015, saya mula membuat jadual khas sebagai azam untuk khatam Al Quran di bulan Ramadan. Berkat bantuan Allah, Alhamdulillah cara ini memudahkan impian saya terlaksana.

Saya yakin anda juga mampu lakukan. Panduannya adalah seperti berikut;

#1 – Bahagikan 604 Muka Surat Kepada Jumlah Hari Yang Anda Ingin Khatam

InshaaAllah Ramadan tahun 1439 ada 29 hari**. Maka 604/29 = 20.83. Bermakna 1 hari anda perlu membaca 21 muka surat.

#2 – Bahagikan 21 Muka Surat Kepada 5 Waktu Solat

Setiap 1 waktu anda perlu membaca 4 muka surat dan pilih 1 waktu yang anda boleh lebihkan bacaan 1 muka surat (menjadi 5 muka surat). 4 x 5 + 1 = 21.

#3 – Buat Jadual Dalam Kertas Atau Di Microsoft Excel

Letakkan tarikh (Masihi dan Hijrah), jadual solat dan muka surat yang perlu dibaca. Mulakan jadual dari waktu maghrib setiap hari (permulaan hari Hijrah).

#4 – Install Aplikasi Al Quran Dalam Handphone

Apabila ada masa yang terluang, ketika anda mahu membuka Facebook, buka Aplikasi Al Quran dahulu. (Saya menggunakan Bayan Al Quran. Muka surat sama dengan Al Quran fizikal, boleh tengok terjemahan, boleh bookmark ayat terakhir yang anda baca, boleh dengar bacaan Imam Mekah terpilih).

#5 – Tandakan Di Jadual Bila Anda Selesai Membaca

Penting untuk melihat proses perjalanan bacaan Al Quran anda.

**Bagi muslimah, tolakkan 29 dengan bilangan hari uzur Syar’ie. Contoh: 7 hari. Maka 604 / 22 = 28 muka surat sehari dibahagi 5 waktu solat. 2 waktu solat untuk baca 5 muka surat, 3 waktu solat dijadualkan baca 6 muka surat.

Pastikan kita sentiasa mengikut jadual atau lebihkan bacaan dari jadual asal, agar tidak tersasar dari target jadual yang dibuat.

Semoga Allah Ya Baari’ memudahkan harapan kita semua untuk khatam Quran Ramadan tahun ini. Amin Ya Mujib.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami