Ibadah

5 Keistimewaan Bulan Ramadan Yang Tiada Pada Bulan Yang Lain

Oleh Marina  •  27 May 2017  •  3 min baca

“Muharram, Safar, Rabiulawal, Rabiulakhir, Jamadilawal, Jamadilakhir, Rejab, Syaaban, Ramadan, Syawal, Zulkaedah, Zulhijjah”

Itulah nama-nama bulan dalam kalendar Hijrah. Setiap tahun, kita akan bertemu dengannya secara silih berganti.

Begitulah aturan alam. Biiznillah. Pada 1 Muharram, ia menandakan masuknya tahun baru. Adapun, bulan-bulan lain juga terdapat peristiwa bersejarah dan keistimewaan tertentu yang terpahat sejak berzaman.

Kini, kita tiba pula dalam bulan Ramadan. Apakah keistimewaan bulan ini? Berikut dikongsikan;

#1 – Solat Terawikh

Hanya di dalam bulan Ramadan sahaja terdapat ibadah solat ini. Ia adalah salah satu solat sunat yang dilakukan selepas solat Isyak dalam bulan Ramadan.

‘Terawikh’ itu bermaksud beristirehat. Solat ini biasanya dilakukan sebanyak 8 – 20 rakaat dan diakhiri dengan solat sunat witir. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

“Sesiapa yang mendirikan solat pada malam hari di bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan ikhlas, maka Allah mengampunkan segala dosanya yang telah lalu.” Hadis Riwayat Bukhari

#2 – Malam Lailatul Qadar

Malam yang lebih baik daripada 1000 bulan iaitu Lailatur Qadar ini adalah salah satu rahsia Allah s.w.t. Ia hanya terdapat dalam 10 malam terakhir bulan Ramadan sepertimana hadis Rasulullah s.a.w yang bersabda;

“Carilah malam Lailatul Qadar pada bilangan yang ganjil di dalam tempoh sepuluh hari terakhir bulan Ramadan.”Hadis Riwayat Bukhari, Muslim, At-Tirmizi dan Ibnu Majah

#3 – Bulan Turunnya Al Quran

Pada 17 Ramadan, merupakan hari diturunkan Al Quran mengikut sejarah Islam terdahulu.

Oleh itu, darjat Al Quran diangkat begitu tinggi pada bulan Ramadan ini. Kebiasaannya, bulan Ramadan juga akan diadakan Majlis Tadarus Al Quran di surau atau masjid.

Bagi mereka yang tidak tahu membaca Al Quran, atau baru hendak mempelajarinya usah bimbang atau malu.

Mungkin, anda boleh mulakan pada bulan Ramadan ini untuk belajar dengan mereka yang lebih fasih dan faqih tentangnya.

#4 – Pintu Langit Dibuka

Perkara ini bersandarkan pada hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

“Apabila telah datang bulan Ramadan, pintu-pintu langit dibuka, sedangkan pintu-pintu neraka akan ditutup dan syaitan dibelenggu (diikat).”Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim

#5 – Puasa Ramadan Membentuk Keperibadian Diri

Bulan Ramadan adalah bulan puasa penuh selama 30 hari. Pada siang hari kita diperintahkan untuk meninggalkan makanan, minuman atau perkara-perkara yang boleh membatalkannya.

Begitu juga apabila ada yang menguji tahap kesabaran kita. Rasulullah s.a.w bersabda;

“Apabila seseorang menghina atau mencacinya, hendaknya ia berkata, ‘Sesungguhnya aku sedang puasa’.”Hadis Riwayat Bukhari

Hal ini secara tidak langsung, mendidik diri kita untuk menjadi individu Muslim yang lebih baik, bersifat penyabar dan berhati-hati apabila bertindak.

Dan, sebenarnya masih banyak lagi kelebihan yang terdapat di dalam bulan mulia ini. Apapun, semoga Ramadan kali ini dapat dimanfaatkan secara bersama untuk kita meraih segala keistimewaan ini.

Jika kita tidak mampu melaksanakan semua, usahlah ditinggal semua. Insya Allah. Mudah-mudahan. Wallahua’lam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Marina

Marina

Merupakan graduan dari UNISZA, Terengganu dalam bidang Pengajian Islam dengan hasrat menggabungkan pelbagai pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki untuk manfaat komuniti. Menulis adalah salah satu dari minatnya dan beliau turut menghasilkan sebuah karya pertamanya yang berjudul , '' Himpunan Kisah Kaum-Kaum Binasa''.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami