Ibadah

Kenali Solat Sunat Awwabin

Oleh Natirah Azira  •  17 Aug 2022  •  2 min baca

Perkataan ‘awwabin’ berasal daripada perkataan ‘awwab’ yang bermaksud kembali kepada Allah dengan bertaubat dan beristighfar. Solat awwabin ditunaikan selepas solat fardu Maghrib atau selepas solat sunat ba’diah (selepas) Maghrib.

Solat ini juga dipanggil solat sunat ghaflah kerana orang yang mengerjakannya bertaubat dan mengingati Allah SWT pada waktu orang kebiasaannya dalam keadaan penat atau berehat setelah seharian bekerja.

Ia dikerjakan untuk mengisi waktu kosong sementara menunggu masuknya waktu Isyak, dan mengelakkan diri daripada lalai dengan perkara lain sebelum solat waktu Isyak. Selain berzikir dan mengaji, solat ini juga boleh ditunaikan.

Solat sunat awwabin boleh ditunaikan sama ada sebanyak dua, empat atau enam rakaat. Maksima bilangan rakaat boleh ditunaikan ialah sehingga 20 rakaat.

Berikut ialah lafaz niat solat sunat ini.

أُصَلِّي سُنَّةَ الأَوَّابِينَ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى 

Ertinya: “Sahaja aku sembahyang sunat Awwabin dua rakaat kerana Allah Taala.”

Tidak ada surah yang khusus yang mesti dibaca dalam solat ini. Walau bagaimanapun, antara surah yang menjadi amalan para ulama dalam solat sunat ialah surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq, Surah An-Naas, Surah Al-Qadr.

Tentang kelebihan solat ini pula, kebanyakan nas yang menyebut tentang kelebihannya bertaraf dhaif dan maudhu’. Walau bagaimanapun, ia tidak bermakna solat ini tidak ada kelebihan, cuma sebagai Muslim, kita perlu berhati-hati dan hanya menyandarkan kelebihan ibadah kepada dalil yang sahih.

Antara hadis yang boleh dijadikan sandaran seperti hadis daripada Rabi’ah bin Kaab Al-Aslami RA, bahawa Rasulullah SAW telah bersabda kepadanya:

“Pohonlah sesuatu (kepadaku). Lalu aku (Rabi‘ah) berkata: Aku memohon kepada Tuan untuk menemani Tuan di syurga. Lalu Baginda bersabda: Ada lagi? Lalu aku (Rabi‘ah) menjawab: Itu sahaja. Baginda bersabda: Bantulah aku (untuk memperbaiki) dirimu dengan memperbanyakkan sujud (sembahyang sunat).” (Hadis Riwayat Imam Muslim)

Waktu antara solat Maghrib dan Isyak tidak lama. Sekalipun kepenatan daripada kerja seharian terasa, luangkanlah sedikit waktu yang berkualiti untuk ibadah. Semoga pengorbanan ini dapat menghapus dosa dan mendekatkan diri dengan Allah.

Rujukan:
Fatwa Irsyad Brunei


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami