Keluarga

Memasak Untuk Keluarga Lebih Bernilai Daripada Permata

Oleh Asyiqin Rosmahadir  •  13 Mar 2021  •  4 min baca

Waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) merupakan waktu terbaik untuk berbakti kepada keluarga. Anda pasti mempunyai banyak peluang untuk memasak buat keluarga tersayang di rumah. Maka, tidak perlulah keluar semata-mata untuk makan bersama-sama.

Masak dan makan di rumah adalah lebih baik. Selain dapat menjaga diri dan keluarga, terdapat banyak faedah jika melakukan aktiviti itu di rumah. Anda boleh menyerikan suasana di dalam rumah dengan menjadikannya seperti makan di restoran.

Sekiranya rumah anda memiliki ruang yang cukup untuk satu keluarga di meja makan, hias meja tersebut supaya kelihatan lebih menarik dan tenang. Anda boleh meletakkan pokok hiasan bersaiz kecil, tisu ataupun lilin. 

Di samping itu, anda boleh memilih ruang mengikut keselesaan seperti makan di lantai bersama-sama ataupun di halaman rumah. Hanya menggunakan tikar atau karpet, anda sebenarnya telah mewujudkan tempat makan yang baharu. 

Manfaat Memasak Untuk Keluarga

Soal memasak, anda perlu mencari masa untuk memasak walaupun mempunyai jadual harian yang padat. Walau sesiapapun anda di dalam ahli keluarga; ayah, ibu, kakak, abang ataupun adik, ambil peluang yang ada dengan memasak untuk keluarga. Masaklah menu yang mudah ataupun makanan kegemaran keluarga anda.

Jadikanlah aktiviti Nabi SAW ini sebagai aktiviti anda dalam kehidupan jua. Sebuah hadis diriwayatkan Imam Bukhari dan Muslim yang bermaksud: Aisyah R.A iaitu isteri kepada Nabi SAW pernah ditanya seorang lelaki yang bernama Al-Aswad bin Yazid. Lelaki itu bertanya tentang aktiviti yang dilakukan oleh Rasulullah SAW semasa di dalam rumah.

Lalu Aisyah berkata: “Rasulullah SAW sering membantu ahli keluarganya dalam kerja rumah dan apabila masuknya waktu solat, Baginda keluar untuk mendirikan solat.”

Seperti yang telah disebutkan Aisyah R.A, Rasulullah SAW turut membantu dalam menguruskan perihal rumah tangga. Ini termasuklah memasak di dapur untuk keluarga. Oleh yang demikian, kita mestilah menjadikan Rasulullah SAW sebagai contoh terbaik dalam kehidupan. Setiap perbuatan yang Baginda lakukan sememangnya banyak memberikan manfaat.

Ikatan Kekeluargaan Semakin Kukuh

Sebagai contoh, ikatan antara keluarga semakin kukuh seandainya masak bersama-sama keluarga. Memasak juga adalah waktu yang boleh membentuk kebahagiaan dan keharmonian. Anda boleh meluangkan masa bersama-sama untuk memasak semasa siang, tengah hari, petang ataupun malam mengikut kesenangan. 

Hubungan erat itu dapat dibina melalui penggalakan aktiviti di dapur bersama-sama. Demi mewujudkan suasana meriah di dapur, bahagikan tugas kepada ahli keluarga. Contohnya, ada  yang melakukan tugas memotong bahan, menyusun pinggan, tukang masak dan sebagainya.

Tambah pula, niat memasak untuk keluarga akan melahirkan rasa cinta. Apabila memasak dengan kasih sayang dan ikhlas, air tangan anda pastinya menjadi lazat. Momen serta rasa masakan bakal diingati oleh keluarga. Keadaan itu akan menjadi kenangan yang abadi dalam memori ahli keluarga anda. 

Kebersihan Lebih Terjamin

Masakan juga boleh disediakan dengan mengikut cita rasa dan mengawal bahan-bahan di dalamnya. Hal ini dapat membantu anda dan keluarga untuk makan makanan yang sihat serta bersih. Makanan yang disediakan di rumah lebih terjamin kebersihannya. Anda dapat melihat sendiri peralatan dan barangan makanan yang digunakan. 

Secara tidak langsung, anda telah menggalakan pemakanan yang sihat dan seimbang. Kalau makanan di luar, kandungannya mungkin lebih tinggi perasa dan lemak. Contohnya, gula dan garam. Anda tidak tahu berapa banyak yang telah diletakkan ke dalam masakan. 

Jadi, adalah lebih baik untuk masak dan lihat sendiri. Maka, anda dapat menjaga pengambilan makanan ahli keluarga anda yang mempunyai penyakit. Hal ini kerana, tidak semua orang boleh makan makanan sesuka hati. Ada yang memiliki penyakit resdung, kencing manis, alahan terhadap sesetengah bahan dan sebagainya. 

Masak Sendiri Lebih Jimat

Bukan itu sahaja, memasak sendiri lebih menjimatkan berbanding makan di luar. Anda dapat menjimatkan kos dan juga masa. Jika memilih untuk makan di restoran, mungkin anda perlu melalui jalan yang sesak, lampu isyarat, beratur sebelum memasuki restoran dan kemudiannya menunggu makanan. 

Makanan yang merupakan perkara asas dalam kehidupan turut menjadi salah satu asbab kepada kebaikan. Contohnya, anda mengambil peluang untuk menyediakan makanan buat keluarga. Jika diizinkan Allah SWT, semestinya anda meraih pahala kerana memenuhi keperluan manusia. Dengan makanan yang anda masak, ahli keluarga dapat melaksanakan ibadah dan aktiviti-aktiviti harian dengan sempurna. 

Sebenarnya, masakan salah seorang daripada ahli keluarga bakal mencetuskan kerinduan dan membentuk identiti. Namun yang biasa didengari adalah masakan ibu paling sedap di dunia dan lebih enak daripada masakan orang lain.

Meskipun begitu, tentu ada masakan daripada ayah, abang ataupun kakak yang anda gemari dan mengidam. Salah satu daripada masakan mereka pasti sentiasa menjadi pilihan. Jadi, teruskanlah memasak untuk keluarga tersayang selama mempunyai kesempatan bersama dengan mereka. Masakan anda mungkin akan menjadi sejarah teragung dalam keluarga. 

Harga permata sangat mahal tetapi apa-apa yang dilakukan untuk keluarga lebih bernilai. Keluarga merupakan hadiah daripada Allah SWT di dunia. Oleh itu, bahagiakanlah keluarga terlebih dahulu sebelum membahagiakan orang lain. Walaupun hanya dengan masakan mi segera buat seisi keluarga, anda telah mencatatkan ribuan kebaikan. 


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Asyiqin Rosmahadir

Seorang pelakon di pentas dunia. Acap kali menyandang watak gadis yang berusaha untuk memperbaiki kehidupan sendiri. Kadangkala, lakonannya begitu indah di alam fantasi. Beliau gemar bersuara melalui tulisan dan sedang gigih berperang dalam dunia seni bina.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami