Berita

Pengambilan Vaksin Covid 19 Adalah Harus, Wajib Diambil Oleh Golongan Ditetapkan Kerajaan – Mufti Wilayah

Oleh Natirah Azira  •  18 Feb 2021  •  2 min baca

Bekalan Vaksin Covid-19 akan diterima oleh Malaysia tidak lama lagi iaitu pada Ahad hadapan, 21 Februari 2021.

Perkhabaran ini masih menimbulkan reaksi yang pelbagai daripada masyarakat, terutama penganut beragama Islam yang sangat menitikberatkan hukum halal haram pengambilan suatu bahan tidak kira makanan, minuman atau ubatan.

Namun perlu diketahui bahawa pihak Mufti Wilayah Persekutuan telah mengeluarkan kenyataan rasmi berkenaan hukum pengambilan vaksin ini. Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah bersetuju mengguna pakai resolusi Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam (MKI) ke-10 yang bersidang pada 3 Disember 2020 di mana hukum penggunaan Vaksin Covid-19 adalah harus dan wajib diambil oleh golongan yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia.

Vaksin bukanlah hal yang asing dalam dunia perubatan di Malaysia. Penggunaannya juga selari dengan anjuran dan firman Allah yang menggesa manusia supaya melindungi diri daripada bahaya dan kebinasaan.

وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ وَأَحْسِنُوا ۛ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

“…dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.” (Surah Al-Baqarah 2:195)

Justeru, penggunaan Vaksin Covid-19 ini tidak perlu ditakuti kerana ia juga telah diuji secara klinikal dan akan dikawal selia oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan.

Menurut Timbalan Menteri Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menegaskan bahawa semua vaksin mempunyai kesan sampingan namun kesan sampingan itu tidak teruk dan berbahaya contohnya loya dan demam. Tambahan pula, setakat data yang diterima, tidak ada kesan serius terhadap vaksin tersebut.

Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan ini mengandungi tiga fasa dan dan akan bermula pada 26 Februari 2021.

Rujukan:

Mufti Wilayah Persekutuan

Harian Metro


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami