Berita

Piawaian Halal Daging Import Akan Dikemas Kini Kerajaan

Oleh Fizah Lee  •  26 Dec 2020  •  1 min baca

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata piawaian halal terutamanya yang membabitkan daging dan produk daging yang diimport akan ditambah baik dan diperketatkan kerajaan.

Beliau juga berkata, pihak halal (Bahagian Pengurusan Halal) JAKIM dan beliau sendiri akan melihat dari masa ke masa mengenai cara pengurusan ke atas semua produk.

Perkara ini juga akan dikemas kini dengan lebih mendalam bagi menjaga dan menangani isu halal haram.

Ahmad Marzuk Shaary, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) pula mengulas bahawa perkara ini adalah untuk memastikan masyarakat terutamanya umat Islam mendapat bekalan makanan yang diyakini halal, bersih dan mengikut hukum syarak.

Justeru, penguatkuasaan mengenai kelulusan dan kebenaran untuk mendapat sijil halal akan diperketatkan selain menambah jumlah anggota penguatkuasa JAKIM berdasarkan keperluan.

Hal ini adalah untuk memastikan aktiviti penguatkuasaan dapat dilakukan dengan lebih berkesan dan lancar.

Tambah lagi, beliau menyifatkan bahawa aspek perundangan juga akan diambil kira dan dipertingkatkan terutamanya bagi menangani isu kartel daging yang melanda negara baru-baru ini.

Selain itu, pelbagai agensi termasuk Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDHEP) akan turut bekerjasama bagi menyelesaikan isu ini.

Sumber & Gambar:
BERNAMA


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami