Berita

Penggunaan Vaksin COVID-19 Dipersetujui Mufti Dan Badan Berautoriti Fatwa Dunia

Oleh Fizah Lee  •  23 Dec 2020  •  1 min baca

Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengumumkan bahawa penggunaan vaksin COVID-19 adalah diharuskan ke atas manusia dan ia wajib diambil bagi menjaga diri daripada kemudaratan.

Hal ini adalah berdasarkan keputusan daripada Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke-10.

Mesyuarat yang telah bersidang pada 3 Disember lepas telah menerima perkenan daripada Majlis Raja-Raja dan dipersetujui oleh Badan Berautoriti Fatwa Sedunia.

Antara fatwa antarabangsa yang telah membenar dan mengharuskan penggunaan vaksin ini adalah Majlis Fatwa Kerajaan Emiriah Arab Bersatu serta Institusi Al-Azhar Al-Syarif.

Menurut kenyataan media yang telah dikeluarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), penggunaan vaksin ini dilihat kepada enam kaedah pencegahan yang mengharuskan pencegahannya, iaitu;

#1 – Pelalian Rubela (Imunisasi Rubela) – 1988

#2 – Imunsasi Hepatitis B – 1988

#3 – Imunisasi Campak, Tibi, Batul Kokol, Diperteria, Tetanus dan Polis – 1989

#4 – Pelalian Vaksin Meningococcal Meningtis – 2002

#5 – Vaksin Human Papilloma Virus (HPV) -2010

#6 – Vaksin Meningtis Menveo – 2013

Justeru, penggunaan vaksin yang bertujuan melindungi manusia daripada pandemik adalah harus dan dibolehkan dari perspektif syarak. Ia menjadi hukum wajib apabila tuntutan kerajaan yang menetapkan kepada seluruh rakyat.

Sumber:
Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami