Berita

18 Disember Diiktiraf UNESCO Sebagai Hari Bahasa Arab Sedunia

Oleh Fizah Lee  •  18 Dec 2020  •  2 min baca

Tahukah anda bahawa tarikh 18 Disember telah diiktiraf sebagai Hari Bahasa Arab Sedunia sejak tahun 2012?

Ia telah diiktiraf oleh United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) selepas Maroko dan Arab Saudi mengusulkan bahasa rasmi mereka itu untuk diakui seluruh negara dunia.

Tahun ini, ia disambut dengan tema “Akademi Bahasa Arab: Keperluan Atau Kemewahan?”

Mengapa bahasa ini dirai sebagai hari Bahasa Arab Sedunia? Ia diakui kerana peranannya yang besar dalam bidang ilmu dan telah diguna pakai oleh golongan ilmuwan sejak awal lagi.

Ia juga merupakan salah satu bahasa yang menjadi penghubung kepada pelbagai budaya dan meraikan kepelbagaian terutamanya dalam penyebaran ilmu sains, perubatan dan falsafah sejak ketamadunan Yunani dan Rom sekali gus untuk melahirkan zaman kebangkitan Eropah.

Justeru, hari Bahasa Arab diiktiraf sebagai tujuan melindungi, menambah baik, memperkasa dan juga menyelia penggunaannya dalam ketepatan penyampaian maklumat peristiwa antarabangsa.

Ini adalah beberapa fakta menarik mengenai bahasa ini:

#1 – Kajian menunjukkan bahawa ia adalah salah satu bahasa tertua di dunia yang dituturkan oleh pengguna di Timur Tengah seperti Arab Saudi, Kuwait, Irak dan Mesir dengan lebih dari 25 negara di dunia.

#2 – Ia juga mempunyai bilangan penutur seramai 420 juta orang di dunia.

#3 – Bahasa ini mempunyai lebih 30 dialek.

#4 – Kita menggunakan Bahasa Arab dalam kehidupan seharian seperti perkataan Assalamualaikum, hatta, abad, berkat dan zalim.

#5 – Berusia sekurang-kurangnya 1500 tahun kerana ia telah wujud pada abad ke 1.

#6 – Bahasa Arab mempunyai peranan dalam penentuan hukum berasaskan kaedah yang digunakan oleh para mujtahid dalam menghasilkan sesuatu hukum syarak.

Bahasa Arab bukan sahaja ekslusif untuk penutur muslim, namun ia menyeluruh kepada semua orang. Bahkan, banyak karya penting dan kajian yang menjadi rujukan semua orang.

Kini, Bahasa Arab terus berkembang dalam pelbagai bidang seperti pendidikan, ekonomi, politik dan kebudayaan sehingga menjadikannya sebagai salah satu bahasa yang ditutur oleh ramai orang.

Maka, ayuh kita mengambil peluang ini untuk meningkatkan lagi kefahaman dan penghayatan terhadap bahasa ini.

Rujukan:
BERNAMA
Kajian Keistimewaan Bahasa Arab


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami