Inspirasi

Membuat Pilihan – Tiada Yang Betul Dan Tiada Yang Salah

Oleh Fizah Lee  •  17 Dec 2020  •  2 min baca

Kehidupan adalah sebuah perjalanan. Perjalanan yang akan dilalui sepanjang masa sehinggalah seseorang itu menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Dalam hidup, kita akan melalui banyak jalan; kita akan membengkok ke kiri, akan ada masanya kita membelok ke kanan dan ada masanya kita akan membuat u-turn.

Tidak sepanjang masa jalan yang dilalui akan lurus dan tidak sepanjang masa juga kita perlu melakukan pusingan sebanyak 90 darjah.

Melalui perjalanan itulah kita belajar. Dari jalan yang dilalui itu kita akan melihat apa yang ada di sekeliling dan itulah yang menjadikan ia sebagai pengalaman dalam hidup.

Sama ada keputusan yang diambil itu adalah betul atau salah, pada awalnya tiada siapa yang mengetahui hakikatnya.

Ia hanya boleh diketahui pada perjalanan atau pengakhiran tersebut. Namun, masakan kita akan memilih untuk berhenti di tengah jalan?

Jika lalu di atas lebuh raya, sukar sekali untuk berhenti apabila tersilap lorong. Jadi, kita akan meneruskan pemanduan sehinggalah bertemu lorong yang betul.

Begitulah kehidupan. Kita perlu terus melangkah untuk menemui matlamat dan hala tuju.

Tiada pilihan atau jalan yang salah. Ia hanya menjadi kesalahan apabila kita ‘memandu’ tanpa hala tuju kerana sudah tentu berlakunya pelbagai pembaziran, bukan?

Jadi, jangan takut membuat keputusan. Sama ada salah atau betul, ia adalah salah satu perkara yang perlu ditempuh.

Namun, pada awalnya seharusnya anda sudah menimbang tara akan sesebuah perkara. Jadi, jika wujudnya kesalahan, sekurang-kurangnya ia tidaklah begitu menyakitkan dan anda boleh belajar lebih lagi darinya.

Jadi, jangan takut untuk membuat keputusan. Percayalah kepada diri sendiri dan belajarlah melaluinya.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami