Keluarga

Benarkah Dosa Anak Perempuan Ditanggung Bapanya

Oleh Fizah Lee  •  17 Dec 2020  •  2 min baca

Peranan suami atau bapa dalam sesebuah rumah tangga amat besar. Tugas mereka bukan sekadar mencari rezeki dan memenuhi keperluan ahli keluarga, bahkan lebih daripada itu.

Tanggungjawab dan amanah lelaki dalam menggalas tugas rumah tangga amat besar. Mereka perlu memberi didikan yang baik dan menjaga ahli keluarga mereka daripada api neraka.

Sebagaimana dalam firman Allah yang menyebut;

Mafhum: “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala).” (Surah At-Tahrim, 66:6)

Dalil ini menyuruh setiap dari kita yang beriman dan percaya kepada Allah agar menjauhi diri kita daripada perkara-perkara yang memudaratkan serta menjaga ahli keluarga daripada melakukan perkara mungkar.

Ia bukanlah bermaksud tugas menjaga ahli keluarga itu tertumpu kepada bapa sahaja. Namun, sebagai ketua keluarga, pastinya ia adalah tugas yang perlu digalas.

Dengan perkara ini, wujudnya persoalan, adakah bapa dikira menanggung dosa anak-anaknya terutama anak perempuan?

Secara tepatnya, setiap ahli keluarga bertanggungjawab menjaga ahli keluarga daripada ditimpa kemudaratan.

Jadi, jika terdapat kekurangan, kesilapan mahupun dosa yang dilakukan, maka bapa perlu menegur anak-anaknya sehabis baik.

Namun, berkenaan dosa yang dilakukan, ia ditanggung oleh diri sendiri. Hal ini adalah berdasarkan kalam Allah yang bermaksud:

“Dan tiadalah (kejahatan) yang diusahakan oleh tiap-tiap seorang melainkan orang itulah sahaja yang menanggung dosanya, dan seseorang yang boleh memikul tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja).” (Surah Al-An’am, 6:164)

Kesimpulan

Dosa individu adalah ditanggung oleh insan tersebut sendiri dan tidak akan ditanggung oleh orang lain.

Justeru, bapa tidak menanggung dosa anak perempuannya atau anak-anak yang lain.

Namun, bapa hanya menanggung dosanya sendiri yang tidak menegur atau mendidik ahli keluarganya dengan baik.

Wallahu a’alam

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami