Eksklusif, Gaya Hidup

#74 – Tips Menjaga Bicara Ketika Marah

Oleh Fizah Lee  •  7 Dec 2020  •  1 min baca

Apabila marah, pasti tahap kesabaran seseorang mempunyai batasnya yang tersendiri. Ada yang masih mampu untuk bersabar dan tidak melemparkan kemarahannya ke arah yang tidak sepatutnya, namun bukan semua orang diberi kelebihan itu.

Ada orang yang tidak mampu mengawal kemarahan mereka dan cenderung untuk bertindak di luar kawalan.

Disebabkan itu, Baginda SAW sentiasa mengajar kita untuk diam dan beralih sejenak daripada kemarahan tersebut agar kita tidak menyakiti orang sekeliling.

Dari Ibnu Abbas RA, Baginda SAW bersabda:

إِذَا غَضِبَ أَحَدُكُمْ فَلْيَسْكُتْ

Maksud: “Jika kalian marah, diamlah.” (HR As-Suyuthi, no. 5462)

Jadi, bagaimana cara untuk menjaga lisan ketika sedang marah? Ini beberapa tips yang boleh diamalkan:

#1 – Tarik nafas dalam-dalam

#2 – Minum air

#3 – Istighfar

#4 – Jika anda sedang berdiri, cuba untuk duduk atau beralih sejenak dari tempat tersebut

#5 – Jika mempunyai waktu, perbaharui wuduk

#6 – Amalkan solat sunat

#7 – Belajar lemparkan marah sejenak sahaja. Kemudian, apabila fasa tersebut telah berakhir, lupakan kemarahan tersebut dan mulakan nafas baru


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami