Inspirasi

Bolehkah Memilih Untuk Berputus Asa

Oleh Fizah Lee  •  4 Dec 2020  •  2 min baca

Berdosakah jika seseorang itu memilih untuk berputus asa?

Mungkin ada dalam kalangan anda yang pernah terlintas pertanyaan ini terutama saat kehidupan berada di hujung tanduk dan satu-satunya perkara yang boleh difikirkan adalah dengan berputus asa.

Perasaan itu mungkin berlaku kerana tekanan mahupun desakan kehidupan. Setiap manusia tidak pernah lari dari ujian yang akan datang silih berganti.

Bahkan, setiap ujian ini pasti akan ada jalan dan jawapan yang Allah berikan untuk seseorang itu.

Allah amat menyukai hambaNya yang berusaha dan sentiasa mencari jalan untuk menjalani kehidupan yang boleh mendekatkan dirinya kepada tuhan.

يَا بَنِيَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِن يُوسُفَ وَأَخِيهِ وَلَا تَيْأَسُوا مِن رَّوْحِ اللَّـهِ ۖ إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِن رَّوْحِ اللَّـهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ

Mafhum: “Wahai anak-anakKu! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusuf dan saudaranya (Bunyamin), dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir.” (Surah Yusuf, 12:87)

Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani menyebut bahawa berputus asa itu dianggap sebagai perkara yang buruk dan Islam tidak menyukai umatnya berputus asa terutamanya jika ia boleh menjauhkan diri dari rahmat Allah.

Justeru, jika anda dilanda bebanan hidup yang berat, belajar untuk berehat dan bukan berputus asa.

Mungkin hari ini kehidupan anda hanya dipenuhi dengan hujan dan guruh, namun siapa tahu esok atau lusa tuhan akan hadirkan matahari yang dapat menyinari hari anda.

Wallahu a’alam


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami