Wanita

Wanita, Periksa Dulu Pakaian Anda Sebelum Menunaikan Solat

Oleh Fizah Lee  •  5 Oct 2020  •  2 min baca

Ada dua jenis wanita ketika mereka ingin menunaikan solat apabila berada di luar. Yang pertama ialah wanita yang menunaikan solat dengan menggunakan telekung dan yang kedua ialah tanpa menggunakan telekung.

Seperti yang kita faham, telekung bukanlah syarat sah untuk menunaikan solat, namun syarat yang paling utama ialah dengan menutup aurat.

Dan aurat yang ditutup itu perlulah dipastikan yang bersih, kemas dan longgar.

Buat wanita, anda perlu periksa terlebih dahulu adakah pakaian yang anda bawa secara terus untuk menunaikan solat itu mengikuti syarat yang diajar.

Jadi, pakaian bagaimana yang boleh dibawa ke dalam solat tanpa memakai telekung? Di sini kami senaraikan beberapa pakaian yang dibolehkan;

#1 – Tudung yang dipakai perlulah dilabuhkan dan menutup dada. Pastikan bahagian belakang dipinkan agar ia tidak terselak terutamanya ketika sujud.

#2 – Pastikan seluar dan baju yang dipakai tidak ketat sehingga menampakkan tubuh badan.

#3 – Pastikan pakaian yang dipakai itu tidak jarang sehingga menampakkan warna kulit.

#4 – Bahagian pergelangan tangan juga perlu ditutup sama ada dengan memakai handsock atau pergelangan baju yang berjahit.

#5 – Pastikan bahagian kaki ditutup dengan stoking yang panjang (bagi mengelakkannya terselak terutama jika memakai kain) dan pastikan ia tidak jarang.

#7 – Jika memakai jeans, pastikan ia tidak ketat.

#8 – Jika memakai gaun atau dress, pastikan ia tidak mengikut potongan badan dan tidak nipis.

#9 – Paling penting ialah pastikan pakaian yang dibawa ke dalam solat itu bebas dari najis.

Bersolat merupakan salah satu perbuatan kita menghadap Allah dan Dia adalah Raja kepada sekalian alam.

Jadi, bawalah pakaian yang indah dan sesuai untuk menghadap Ilahi.

يَا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ

Mafhum: “Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang).” (Surah Al-A’raf, 7:31)

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Mufti Perak


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami