Gaya Hidup

Hampir Dimarahi? Ini Doa Yang Boleh Dibaca Untuk Mengelaknya

Oleh Fizah Lee  •  2 Oct 2020  •  2 min baca

Apa yang anda lakukan setiap kali hampir kena marah? Biarkan sahaja diri anda dimarahi atau melawan kemarahan tersebut dengan turut berperang mulut?

Kadang-kadang, apabila kesalahan itu datangnya dari diri kita sendiri, memang wajar untuk dimarahi. Dan amarah itu bukan bukti benci atau perbuatan yang disengajakan, namun ia adalah untuk memberi pengajaran kepada diri kita tentang perkara yang tidak perlu dilakukan.

Namun, jika kesalahan itu bukanlah dari kita, sudah tentu kita akan cuba membetulkan salah faham yang berlaku.

Ada juga ajaran yang diajarkan oleh Baginda SAW, iaitu doa yang perlu dibaca ketika dimarahi.

Hal ini adalah berdasarkan sebuah kisah yang pernah berlaku di antara ‘Ali bin Al-Husain dan seorang hamba perempuannya.

Ketika perempuan itu ingin menuangkan air kepada ‘Ali (ada riwayat mengatakan bahawa ia digunakan untuk bersuci), kemudian bekas yang digunakan itu terjatuh ke atas lantai dan pecah sehingga ia melukai ‘Ali.

‘Ali lalu memandang budak tersebut, namun ia tidak memarahinya kerana budak itu berkata: “Ingatlah bahawa Allah telah berfirman:

وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ

Maksud: “(Ciri-ciri penghuni syurga adalah) orang yang menahan amarahnya.”

Kemudian, ‘Ali berkata: “Aku tidak memarahimu lagi.” Budak perempuan itu terus berkata:

وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ

Maksud: “(Ciri-ciri penghuni syurga adalah) memaafkan kesalahan orang.”

‘Ali kemudian berkata lagi: “Saya sudah memaafkanmu.” Dan budak itu berkata lagi:

وَاللَّـهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Maksud: “Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.”

‘Ali kemudian berkata: “Sekarang engkau bebas (merdeka).” (Hadis Riwayat Al-Baihaqi dalam Syu’ab Al-Iman, 10:545)

Ayat yang dibaca oleh hamba perempuan tersebut ialah melalui surah Al-‘Imran, iaitu:

الَّذِينَ يُنفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ ۗ وَاللَّـهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Mafhum: “Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah dan orang-orang yang menahan kemarahannya dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah) Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.” (Surah Al-Imran, 3:134)

Jadi, apabila anda berada dalam situasi tegang atau hampir dimarahi, boleh sahaja mengamalkan ayat ini supaya Allah membantu meleraikan situasi itu sama ada dengan melembutkan hati orangnya atau dengan apa jua keadaan.

Wallahu a’alam

Rujukan:
Rumaysho.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami