Hukum

Lelaki Muslim Haram Pakai Inai Di Jari

Oleh Natirah Azira  •  24 Aug 2020  •  2 min baca

Penggunaan inai adalah hal biasa yang diamalkan lama dahulu bahkan ketika zaman baginda Rasulullah SAW sendiri, kaum lelaki memakai inai pada rambut untuk tujuan perang bagi kelihatan lebih muda dan kuat.

Di dunia moden hari ini, kaum wanita pula menggunakan inai untuk tujuan kecantikan seperti berhias untuk majlis perkahwinan sehinggakan diadakan acara khusus berinai yang dipanggil malam berinai. Jari jemari tangan dan kaki akan diinai hingga berwarna merah gelap.

Namun bagaimana pula dengan penggunaan inai di jari oleh kaum lelaki? Jika dilihat, masih ada kaum lelaki yang turut memakai inai untuk majlis perkahwinan khususnya acara bersanding.

Bagi pengunaan untuk berhias begini, inai hanya boleh digunakan untuk kaum wanita sahaja dan ia dikira sunnah yang disarankan oleh baginda Rasulullah SAW sendiri.

Apabila telah difahami bahawa inai adalah perhiasan bagi wanita, maka lelaki diharamkan untuk memakainya, kerana ia adalah perbuatan menyerupai perempuan. Lelaki hanya dibenarkan memakai inai pada rambut dan untuk tujuan berubat sahaja.

Al-Imam al-Nawawi Rahimahullah menyebutkan di dalam al-Majmu’:

أَمَّا خِضَابُ الْيَدَيْنِ وَالرِّجْلَيْنِ بِالْحِنَّاءِ فَمُسْتَحَبٌّ لِلْمُتَزَوِّجَةِ مِنْ النِّسَاءِ: لِلْأَحَادِيثِ الْمَشْهُورَةِ فِيهِ وَهُوَ حَرَامٌ عَلَى الرِّجَالِ إلَّا لِحَاجَةِ التَّدَاوِي

Maksudnya: Adapun mewarnakan kedua tangan dan kaki dengan inai, maka digalakkan bagi yang berkahwin dikalangan perempuan berdasarkan hadis-hadis masyhur padanya dan haram ke atas lelaki-lelaki (memakai inai) kecuali untuk berubat. (Lihat al-Majmu’ – Dar al-Fikr, 1/294)

Justeru, kaum lelaki perlu tahu tentang hukum berinai lebih-lebih lagi bagi yang sedang mempersiapkan diri untuk hari perkahwinan.

Memang ia kadang-kadang dikira sebagai adat di sesetengah tempat untuk pasangan mempelai berinai, namun hal ini perlulah diterangkan kepada ahli keluarga dan orang-orang tua yang mungkin tidak tahu dan masih kuat berpegang dengan adat. Wallahua’lam.

Rujukan:

  1. Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami