Ibadah

Bila Waktu Yang Sesuai Untuk Mandi Sunat Jumaat

Oleh Fizah Lee  •  21 Aug 2020  •  2 min baca

Sunnah yang boleh dilakukan setiap kali menjelangnya hari Jumaat amatlah banyak. Hal ini disebabkan Jumaat yang merupakan penghulu segala hari dan kelebihan untuk mengamalkan sunnahnya akan dilipatgandakan pahala.

Pada hari Jumaat juga, umat Islam akan berkumpul di masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Pada waktu inilah umat Islam akan berjumpa antara satu sama lain dan sama-sama mendengar peringatan yang diberikan melalui khutbah.

Walaupun sekarang kita masih lagi dilanda COVID-19 dan penetapan solat Jumaat adalah bergantung kepada negeri masing-masing, namun buat mereka yang berkesempatan, adalah digalakkan untuk menunaikannya.

Sama ada sempat atau tidak untuk menunaikan solat Jumaat atau sama ada anda merupakan lelaki mahupun perempuan, ada satu sunnah yang masih boleh dilakukan oleh semua orang, iaitu mandi sunat hari Jumaat.

Mandi sunat hari Jumaat ini adalah berdasarkan kemuliaan hari Jumaat sendiri dan bukan disebabkan oleh penunaian solat Jumaat.

Disebabkan itu, ia adalah sunnah yang boleh dilakukan oleh semua orang. Waktu yang boleh dilakukan mandi ini adalah bermula waktu azan solat Subuh.

Namun, jumhur mengatakan bahawa afdal untuk dilakukan sebelum mendirikan solat Jumaat. Ia adalah disebabkan tujuan asal mandi itu untuk mengharumkan badan dan berwangi-wangi sebelum menuaikan solat.

Jadi, ia boleh sahaja dilakukan pada waktu anda ingin mandi, maka niatkanlah ia untuk mandi sunat hari Jumaat.

Jika anda cuti pada hari Jumaat dan sudah mandi selepas Subuh, maka sebelum menunaikan solat Jumaat, boleh sahaja mandi sekali lagi dengan diniatkan untuk mandi sunat.

Atau jika anda bekerja, maka ia boleh sahaja diniatkan pada waktu anda mandi itu. Kedua-duanya tidak menjadi masalah. Kerana yang penting ialah bergantung kepada niat anda sendiri.

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Mufti Wilayah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami