Berita

2190 Orang Sertai Program Rawatan Dan Pemulihan Kecelaruan Gender Sejak 2019 – JAKIM

Oleh Fizah Lee  •  22 Jul 2020  •  1 min baca

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memandang serius usaha mereka untuk membendung dan membantu proses pemulihan golongan LGBT.

Hal ini dilihat melalui sebuah gerakan yang dirancang dengan pelbagai program dan modul yang telah dilakukan agar mereka tidak tersisih dan boleh dirawat.

Program Rawatan Dan Pemulihan Komuniti LGBT yang telah diadakan sejak tahun 2011 telah menyediakan pelbagai aktiviti yang berbentuk pendidikan, rawatan dan pemulihan.

Seramai 1700 orang yang telah menyertai program tersebut dan meningkat kepada 2190 orang pada tahun 2019. Ia bukan sahaja diikuti oleh golongan LGBT, tetapi juga masyarakat awam.

Sejak 2019, seramai 1900 peserta daripada masyarakat awam, 200 orang peserta daripada kumpulan transgender, 50 peserta daripada kumpula gay dan 40 peserta daripada kumpulan lesbian yang telah menyertai program ini.

Antara program yang dirancang ialah Kem Ibadah Komuniti Kebangsaan untuk komuniti Transgender dan Gay, Program Mukhayyam untuk komuniti lesbian, Forum Hijrah Fitrah (Komuniti Hijrah), Program Penghayatan Islam (mencegah kehidupan songsang kepada banduan wanita), Program Mukhayyam kepada komuniti Gay dan beberapa program lain.

Untuk mengetahui maklumat berkenaan program-program ini, anda boleh layari laman JAKIM secara terus.

Sumber:
JAKIM


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami