Inspirasi

Maksud Bersangka Baik Dengan Allah

Oleh Natirah Azira  •  14 Jul 2020  •  2 min baca

Kita sering diingatkan supaya bersangka baik dengan Allah dalam setiap urusan kehidupan. Maksud daripada sebuah hadis yang masyhur juga sentiasa diulang-ulang, iaitu Allah sesuai dengan sangkaan hamba-hambaNya.

Malah sehingga ke saat akhir kematian pun, kita digesa untuk bersangka baik kepada Allah. Diceritakan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda tiga hari sebelum Baginda wafat:

لاَ يَمُوتَنَّ أَحَدُكُمْ إِلاَّ وَهُوَ يُحْسِنُ بِاللَّهِ الظَّنَّ

Maksudnya: Ketahuilah bahawa seseorang dari kamu tidak akan menemui maut melainkan dia telah bersangka baik kepada Allah. (Riwayat Muslim, no.2877)

Namun apakah maksud di sebalik hadis ini? Adakah seseorang itu tidak akan meninggal dunia selagi tidak bersangka baik dengan Allah?

Menurut penjelasan Pihak Mufti Wilayah Persekutuan, antara maksud hadis ini adalah wajib bagi setiap orang yang beriman untuk bersangka baik dengan Allah. Ia perlu diperkukuhkan lagi dengan sangka baik ketika berlaku musibah dan hampir meninggal dunia sekalipun.

Dalam Kitab Al-Mausu’ah Al-Fiqhiyyah dan Syarh Al-Nawawi ‘ala Sahih Muslim, Al-Hattab berkata bahawa sunat bagi orang yang ketika sakit atau dalam sakaratul maut bersangka baik dengan Allah. Seorang yang mukallaf perlu sentiasa bersangka baik kepada Allah.

Bukti sangka baik kepada Allah adalah apabila hati tidak memberontak apabila berlaku sebarang perkara yang tidak diingini, serta kita tidak berputus asa dengan hidup yang dijalani. Sangka baik mendatangkan ketenangan dan kelapangan pada hati.

Bukan kerana kita langsung tidak sedih atau kecewa, tetapi kita tidak menyerah kepada kesedihan dan kekecewaan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami