Inspirasi

Apa Itu Solat Sunat Mutlak?

Oleh Natirah Azira  •  5 Jun 2020  •  2 min baca

Kita biasa mendengar beberapa jenis solat sunat seperti solat tahajud, solat rawatib (sebelum dan selepas solat), solat hajat, solat tarawih, solat witir dan sebagainya, namun pernahkah kita mendengar solat sunat mutlak?

Sebenarnya solat sunat mutlak bukanlah solat itu sendiri namun merupakan satu kategori daripada solat sunat. Solat sunat terbahagi kepada dua iaitu solat sunat mutlak dan muqayad.

Solat sunat mutlak (umum) adalah semua solat sunat yang dilakukan tanpa terikat waktu, sebab tertentu atau jumlah rakaat. Ia boleh dilakukan pada bila-bila masa (melainkan waktu yang diharamkan untuk solat), di mana jua tanpa batasan jumlah rakaat.

Contohnya solat sunat taubat, solat sunat istikharah, solat sunat hajat dan sebagainya.

Solat sunat muqayyad (spesifik atau terikat) pula adalah solat sunat yang dilakukan pada batas waktu tertentu atau pada kedaan tertentu. Contohnya solat sunat tahiyatul masjid, solat sunat rawatib dan solat sunat gerhana.

Namun Syaikh Muhammad bin Ibrahim at-Tuwaijiri dalam Kitab Mukhtasar al-Fiqh al-Islami membahagikan solat sunat kepada 10 jenis seperti:

1. Solat yang disyariatkan berjemaah seperti solat Tarawih, Istisqa’, solat gerhana dan Solat Hari Raya.

2. Solat yang tidak disyariatkan berjemaah seperti solat Istikharah.

3. Solat yang mengiringi solat-solat fardu seperti sunat-sunat Rawatib.

4. Solat yang tidak mengiringi solat fardu seperti solat Dhuha.

5. Solat yang ditentukan waktunya seperti solat sunat Tahjjud.

6. Solat yang tidak ditentukan waktunya seperti solat sunat Mutlak.

7. Solat yang dikaitkan dengan sebab seperti Tahiyyatul Masjid dan rua rakaat setelah wuduk.

8. Solat yang tidak dikaitkan dengan sebab seperti solat sunat Mutlak.

9. Solat muakkad seperti solat Hari Raya, Istisqa’, Gerhana dan Witir.

10. Solat yang bukan muakkad seperti solat sebelum Maghrib dan sejenisnya.

Apa pun pembahagian yang ada bagi solat sunat, perkara yang lebih penting adalah menyedari bahawa anjuran untuk melakukan solat sunat tambahan ini berfungsi sebagai pelengkap kepada amalan fardu serta cara untuk membersihkan diri daripada dosa dan kesalahan.

Ma’dan bin Abi Tholhah bercerita bahawa beliau pernah bertemu Tsauban, bekas budak Rasulullah SAW lalu beliau berkata kepadanya;

“Beritahulah padaku suatu amalan yang kerananya Allah memasukkanku ke dalam syurga?”

Soalan ini ditanya sebanyak tiga kali lalu Tsauban memberitahu bahawa Rasullah SAW berpesan,

“Hendaklah engkau memperbanyakkan sujud (perbanyak solat) kepada Allah. Kerana tidaklah engkau memperbanyakkan sujud kerana Allah melainkan Allah akan meninggalkan darjatmu dan menghapuskan dosamu.”

Sumber:
Konsultasisyariah.com
Hafizfirdaus.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami