Ibadah

Doa Istimewa Ini Diajarkan Oleh Rasulullah SAW Kepada Abu Bakar

Oleh Natirah Azira  •  3 Jun 2020  •  2 min baca

Doa berasal daripada perkataan Arab yang bermaksud menyeru dan meminta. Seseorang yang berdoa menandakan bahawa dia tidak sombong dan masih memerlukan sesuatu daripada Tuhan Yang Maha Memberikan. Kita boleh berdoa apa sahaja kepada Allah selagi perkara tersebut tidak dilarang dalam Islam, dalam apa jua bahasa sekalipun.

Walau bagaimanapun, boleh juga memilih daripada doa yang sudah sedia ada contohnya doa yang terabadi dalam Al-Quran yang biasanya dipaparkan melalui kisah-kisah nabi contohnya doa Nabi Yaakub saat sedih kehilangan Nabi Yusuf, doa Yunus dalam perut ikan Nun dan lain-lain.

Selain itu, banyak juga doa sahih yang diajarkan oleh Rasulullah SAW sendiri dan boleh didapati daripada hadis-hadis baginda. Alangkah baiknya jika kita dapat mengetahui doa-doa tersebut dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian.

Kali ini, Tzkrh ingin berkongsi satu lagi doa yang pernah diajarkan oleh baginda SAW kepada sahabat rapat baginda sendiri iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq.

Daripada Abu Bakr As-Siddiq, beliau berkata kepada Rasulullah SAW,

عَلِّمْنِى دُعَاءً أَدْعُو بِهِ فِى صَلاَتِى قَالَ قُلِ :اللَّهُمَّ إِنِّى ظَلَمْتُ نَفْسِى ظُلْمًا كَثِيرًا وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ، فَاغْفِرْ لِى مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ، وَارْحَمْنِى إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

“Ajarkanlah aku suatu doa yang boleh aku panjatkan saat solat!” Maka Beliau pun berkata, “Bacalah: ‘Allahumma inni Zholamtu Nafsii Zhulman Katsiiran Wa Laa Yaghfirudz Dzunuuba Illaa Anta Faghfirlii Maghfirotan Min ‘Indika Warhamnii Innaka Antal Ghafuurur Rahiim (Ya Allah, sungguh aku telah menzalimi diriku sendiri dengan kezaliman yang banyak, sedangkan tidak ada yang dapat mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau. Maka itu ampunilah aku dengan suatu pengampunan dari sisiMu, dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang)” (HR. Bukhari, no. 834 dan Muslim, no. 2705)

Selain daripada doa memohon keinginan dan kemahuan, jangan lupa untuk berdoa meminta keampunan atas segala kesalahan yang telah dilakukan, sama ada yang sengaja atau tidak sengaja. Doa di atas adalah salah satu contoh doa yang sangat baik untuk diamalkan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami